Miniszteri biztos lesz Demeter Szilárd

2019 szeptember 02. hétfő, 12:13

Megjelent a Hivatali Értesítőben Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának miniszteri biztosi kinevezése. Eszerint „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” lesz felelős.

Havi 650 ezerért lesz miniszteri biztos Demeter Szilárd. Ezt múzeumigazgatói fizetésen kívül kapja, valamint jár neki egy hivatali és magáncélra egyaránt használható autó is.

A kinevezésből az is kiderül, hogy Demeter pontosan milyen feladatokat kap. Eszerint „előkészíti és koordinálja a Magyar Nyelv Háza zöldmezős ingatlanberuházás előkészítését, majd a költözés folyamatát; ellátja a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos tárca- és ágazatközi feladatokat, különös tekintettel az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására. Ezen kívül vezeti még a fent megnevezett nemzeti intézményeket átvilágító bizottságot, az átvilágítás végén javaslatokat fogalmaz meg az emberi erőforrások minisztere számára”.

Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke a HVG-nek azt mondta: Demeter feladata elsősorban az lesz, hogy megtalálja a könyvtár új helyszínét. A volt államtitkár szerint a kormány elkötelezett, hogy a nemzeti bibliotéka egy új, könyvtárnak épülő otthont kapjon.

Forrás: HVG