Orosz Ákos: “Szeretnék megmaradni embernek, két lábbal a földön”

2019 szeptember 06. péntek, 8:09

Orosz Ákos, a Vígszínház művésze az idei Kaszás Attila-díj nyertese – az országos színházi évadnyitó után kérdezte a Magyar Nemzet.

A kérdésre, hogyan áll a színésztársadalom a Kaszás Attila-díjhoz, Orosz Ákos elmondta: “Minden évben beszédtéma a színészek között a díj. Nemcsak azért, mert ilyenkor megelevenedik Kaszás Attila alakja, aki nagyon sok időt töltött a Vígszínházban, ahol én is dolgozom -, hanem mert rangos elismerésnek számít. Alulról szerveződik, a színészek egymás közül választják meg azt a három embert, akikre a közönség szavazhat. Megtiszteltetés, hogy két csodálatos színész, Harsányi Attila és Király Attila voltak a várományosai velem együtt a díjnak. Büszke vagyok a díjra, és megpróbálom képviselni azt a szellemiséget, amit Kaszás Attila ránk hagyományozott. Szeretnék megmaradni embernek, két lábbal a földön, mert ezt nagyon is fontosnak tartom.”

Hosszú éveket töltött a Maladype társulatában, amely a kísérletezés színtere. Arról, miért választotta később a Vígszínházat, kifejtette: “Csodálatosan szép és nehéz időszakot töltöttem a Maladypében hét éven át, rengeteg utazással és nagy szerepekkel. Valahogy ez a hét év, mint a népmesében, kiürült. Mivel a Maladype Magyarország legkisebb játszóhellyel rendelkező színháza volt, ezért izgalmas vállalásnak éreztem, hogy a legnagyobb prózai színházba átmenjek. Nem a nulláról kezdtem, mert vendégszínészként dolgoztam már ott. Próbálok úgy élni, hogy a kockázatvállalás is része legyen az életemnek. Erre a Vígszínház különösen jó terep.”

“Míg a Maladypében mindig új formákat kerestünk, új utakat jártunk, kísérleteztünk, a Vígszínház berkein belül az lett számomra a tét, hogy miként tartom meg az általam képviselt szakmai színvonalat úgy, hogy akkorára nyitom az ollót, hogy a széles közönség is befogadja az elő-adást. A Vígszínházban akár ezerkétszázan is bejöhetnek egy darabra, így a bukás sem elképzelhetetlen. Azonban három játszóhely van, megteremthető a szűk közeg is, sok lehetőség van a színészi munka kiteljesedésére” – tette hozzá Orosz Ákos.

Szilléry Éva teljes interjúja a Magyar Nemzetben olvasható.