16 év alatt 130 előadás szereplőire adott ruhát – Bianca Imelda Jeremias válaszolt

2019 szeptember 09. hétfő, 7:37

Bianca Imelda Jeremias 16 év alatt 130 előadás szereplőire adott ruhát. Jellegzetes, letisztult világát egyre több rendező kedveli: tervezett többek között a Pesti Színhazban, a Radnótiban, a Nemzetiben, az Operában, a Szegedi Kortárs Balett számára, Kolozsváron, Kecskeméten. Ha egy mód van rá, újrahasznosítja a jelmezeit. A kultura.hu kérdezte.

A teljes interjú ITT olvasható.

A kérdésre, miért lett jelmeztervező, Bianca Imelda Jeremias úgy válaszolt: “Minden gyerek rajzolgat, de a szüleim úgy látták, talán van hozzá tehetségem, ezért taníttattak. Eleinte rajzfilmeket akartam rajzolni. 11-12 éves voltam, amikor A Guldenburgok öröksége című sorozatot néztem, emlékszik rá? Volt benne egy divattervezőnő. Ott láttam először, hogy létezik ilyen szakma, és arra gondoltam, milyen érdekes lenne ezzel foglalkoznom. A családban két unokatestvérem is dizájn szakos volt, és a család azt mondta, én is erre menjek, mert ezzel a végzettséggel divatot is tudok tervezni. Még mindig az ott tanultakat alkalmazom a munkámban. Rendszerben gondolkodom: a látványnak következetesnek kell lennie. A színházban nem az a fontos, hogy szép legyen egy kosztüm, hanem az, hogy illeszkedjen az előadás világába.”

Pataki Andrással és Juronics Tamással / Fotó: Tarnavölgyi Ákos

Arról, mi jellemzi a stílusát, úgy nyilatkozott: “A tehetség nem elég: jól jön, de attól még lehet, hogy a végeredmény nem segíti az előadást. Fontos, hogy a jelmeztervező tudjon önállóan gondolkodni, de egyúttal alkalmazkodjon is a rendezőhöz. A stílusomra az jellemző, hogy stilizálok. Ha például egy korhű, 17. századbeli ruhát kell terveznem, csak az adott kor felismerhető jegyeit használom. Nem mindig megyek bele minden apró részletbe, de mindig betartom a vonalvezetését, a szabását annak a kornak, megpróbálom a lényegét visszaadni az akkori stílusnak.”

Bianca Imelda Jeremias arról is beszélt, hogy ami bevált, azt tovább viszi, ami nem, azt elhagyja: “Minden műfajban jártam már, mindegyiknek más a specifikuma. A nagyopera például jó, ha grandiózus, ez a jelmezre is vonatkozik. Szeretem a musicaleket, bár az nagyon nehéz jelmeztervezés szempontjából, mert rengeteg benne a gyorsöltözés, szóval nagyon fontos a funkcionalitás. A kortárs vagy a klasszikus balett viszont más igényekkel működik, itt a mozgás a lényeg.”

A teljes interjú ITT olvasható.