Művészek a klímatudatosságért – Összművészeti kezdeményezés indult

2019 szeptember 09. hétfő, 7:09

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyet Áfra János és Závada Péter indított el.

Installáció: Olafur Eliasson: Ice Watch (2014)

Céljuk, hogy a magyar írók, költők, képzőművészek, zenészek, filmesek, táncosok, slammerek és színészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, az ezzel kapcsolatos egyéni illetve közösségi felelősségvállalás fontosságára.

Reflexív és reaktív platformot kívánnak teremteni a közös problémák és a megoldási lehetőségek megvitatására.

“A klímaváltozás realitás, ebben ma már minden komolyan vehető tudós és szakember egyetért. Vitatott kérdés azonban, hogy az egyre fenyegetőbbé váló katasztrófát le tudjuk-e lassítani, és ha igen, milyen eszközökkel? Mennyit tehetnek a nagyvállalatok és mennyit a magánember?

Tényleg a természetet óvjuk, vagy csak a saját irhánkat mentjük, mikor környezetvédelemről beszélünk?

Vajon megvalósítható utópia a fenntartható, nem növekedő gazdaság?” – vetik fel a kérdést a Áfra János és Závada Péter, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy a tudományos előrejelzések sötét képet festenek: ha nem csökkentjük drasztikusan a szén-dioxid-kibocsátást, a Föld egyre nagyobb területe válik élhetetlenné.

“A kapitalista nagyvállalatok szabályozása nélkül nem érhető el jelentős változás, és az nem megoldás, hogy a cégek a kormányokkal karöltve a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása helyett az egyes fogyasztókra hárítják az ökológiai lábnyom csökkentésének felelősséHa nem vásároljuk meg a környezetszennyező termékeket, nem lesz kinek eladni őket.gét. Az állami szabályozás mellett a piaci kereslet befolyásolásával mégiscsak hathatunk a cégek üzletpolitikájára.

Ha nem vásároljuk meg a környezetszennyező termékeket, nem lesz kinek eladni őket.

Ez egy apró lépés, ami nem helyettesíti a tömeges nyomásgyakorlást, de ennyit mindenképp meg kell tenni mikrokörnyezetünk élhetőbbé tétele érdekében” – áll közleményükben. “Mindenki úgy hívja föl a figyelmet a klímakatasztrófára, ahogy tudja. A művészek a munkájukkal képesek a legszélesebb körben hatni. A Művészek a klímatudatosságért nevű projekt célja, hogy minél több terület képviselői fejezzék ki gondolataikat, érzéseiket az ökokrízissel kapcsolatban, és csatlakozzanak a mozgalomhoz. Fontos cél az általános felvilágosítás és a tudatosságra nevelés” – teszik hozzá.

A szervezők először a szépírókat szólították meg, hogy vegyenek részt egy felolvasáson saját, valamelyest a témához kapcsolható verseik, prózáik előadásával. Az esemény helyszíne a budapesti Trafó House, időpontja: 2019. szeptember 19. (csütörtök), 20 óra.

Felolvasnak: Áfra János, Bende Tamás, Fenyvesi Orsolya, Ferencz Mónika, Izsó Zita, Kerber Balázs, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Terék Anna, Varga Zoltán Tamás, Závada Péter, Zilahi Anna.

A felolvasás mellett egy a klímakrízissel foglalkozó kerekasztal-beszélgetés is megvalósul, amelyen részt vesz Horvath Márk és Lovász Ádám filozófus, Zilahi Anna az xtro realm csapatából, Hunyadi Réka a Greenpeace-től, valamint a szervezők.

A programra a belépés ingyenes, viszont

a szervezők minden vendégtől azt kérik, hogy egy klímatudatos fogadalommal távozzanak az estről.

A tervek szerint később további programok valósulnak meg az ország más városaiban is, illetve a társművészetek képviselőinek bevonásával.

A Facebookon kihívás is indul: a csatlakozók egy-egy rövid videóban vagy szövegesen fogalmazhatják meg saját személyes vállalásukat, amely bármilyen apróságra vonatkozhat (pl.: nem veszek palackozott termékeket; nem eszem olyan helyen, ahol műanyag tányérban szolgálják fel az ételt; vászon szatyorral vásárolok és nem fogadom el a boltokban a műanyag zacskókat; mostantól nem dohányzom; kimegyek tüntetni a karbonsemlegességért). Aki gondolja, egy saját vagy mástól származó, a témához kapcsolódó mű prezentálásával teheti izgalmasabbá a videót/kiírást. A terv szerint minden kihívott két-három újabb (nem feltétlen művész) ismerőst szólít meg, hogy ők is vigyék tovább a láncot, remélhetőleg ezzel az apró gesztussal is klímatudatosabbá téve környezetüket.

A szervezők hosszabb távú célja egy petíció, amelyben a csoport tagjai megfogalmazzák javaslataikat a hatalmi pozícióban lévő szervek (politikai erők, cégek, intézmények, fesztiválok stb.) képviselői irányába. A petícióhoz bármely művészeti ág képviselője csatlakozhat majd a megadott regisztrációs linken.