Mucsi Zoltán: “Óvakodjunk az embertől, akinek nincs humora”

2019 szeptember 10. kedd, 8:01

A színész szerint a színházi szakma, ahogy sok másik, száz éve nem zár össze. Mucsi Zoltánt a Magyar Hang kérdezte.

A Magyar Hang cikkéből:

“A Nézőművészetivel összesen három Háy-darabot is játszunk, gondolkodunk is rajta, hogy átkereszteljük magunkat Háy János Színházra. Nem nagyon van olyan színház Magyarországon, amelyik egy kortárs szerző három darabját is műsorára tűzné egyszerre. (…) Egyik előadásnak sem úgy állunk neki, hogy most jól odacsapunk társadalmilag, a személyességből indulunk ki, ennek azonban természetesen van társadalmi vetülete is. Az a történet igazán erős, amely egyszerre idézi fel a múltat, és utal a jelenre, és ugyanúgy játszódhat a tizenhatodik kerületben, mint Abádszalókon. A Nehéz című darabban például egy értelmiségi issza ki magát az életből, mégsem szűkítjük le az alkoholproblémát egyetlen szegmensre” – mondta Mucsi Zoltán.

Mucsi Zoltán /Fotó: vasarnapihirek.hu

A tao-rendszer megszüntetése számos független színházi műhelyt ellehetetlenített, Mucsi Zoltán arról is beszélt, a Nézőművészeti Kft. működését mennyiben befolyásolja az új rendszer. “Kizárólag két intézmény, a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház járt jól az átszervezéssel. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a tao a korábbi formájában megszűnik, úgy emlékszem, arról volt szó, hogy az addigi támogatások nyolcvan százalékát minden színház megkapja, de ez sajnos nem egészen így történt. Mi nagyon pici színház vagyunk, így a jelenlegi helyzetben kötélen táncolunk, 220 előadásunk van egy évben harmincezer nézővel, a működési költségünk pedig minden pályázattal együtt sem éri el a 15 millió forintot. Ha ezt arányosítom a Nemzeti Színház alig több mint 100 ezres nézőszámra kapott négyszázmilliójával, és a közel kétmilliárdos teljes támogatásával, akkor látszik, milyen különbségeket teremt az új rendszer. Vitathatatlan, hogy a tao nem működött megfelelően, de az új forma ugyanúgy felvet kérdéseket, s ezek közül a legfontosabb, hogy a színházak miért csak a 70 vagy 80 százalékát kapták meg annak, ha egyáltalán megkapták, ami a nézőszám alapján járt volna nekik” – fejtette ki a színész.

Korábban többször hangsúlyozta, hogy a szakma nem zárt össze ebben a sokakat hátrányosan érintő helyzetben. “Ez a szakma, ahogy sok másik, száz éve nem zár össze. Itt minden az életben maradásról szól, a kérdés az, hogy kinek mennyit bír el a lelkiismerete. Sokan nem mernek megszólalni, vagy érdektelenek az üggyel kapcsolatban, akik pedig megkapták a pénzüket, örülnek, és jobbnak látják, ha csendben maradnak. De ebben semmi meglepő nincs, amennyire megosztott az ország, ugyanannyira megosztott a szakma is” – mondta Mucsi Zoltán.

A színész arról is beszélt, ahogy a színház sem oldja meg a világ problémáit, úgy a humor is csak arra az egy pillanatra ad feloldozást. “Fájdalmasan nevetünk, de nem evickélünk ki bajból. A jó humor megcsíp, így mutat rá a másként nehezen észrevehető dolgokra. Ezért is jobb óvakodni attól az embertől, akinek nincs humora” – tette hozzá.

A teljes interjú a Magyar Hangban olvasható.