Fesztbaum Béla: “Boldogan és egyenes nyakkal vállalom a Marton-féle örökséget”

2019 szeptember 11. szerda, 8:16

Vannak napok, amik nehezebbek, de a „piros lámpa kigyulladásával” ez eltűnik – többek között erről is beszélt Fesztbaum Béla az ATV műsorában.

A Jászai-díjas színész immár több mint két évtizede erősíti a Vígszínház csapatát, miközben a szakmában nem jellemző módon ledoktorált. A botrányokba keveredett Marton Lászlóra is szeretettel gondol, hiszen az alapokat tőle tanulta.

Fesztbaum Béla / Fotó: Éder Vera

Hosszú és nagy történet volt az, hogy ledoktorált, nagyjából 5-6 év telt el vele, miközben természetesen dolgozott – mondta Fesztbaum Béla a Húzós című műsorban. Majd elárulta, hogy a múlt iránti szenvedély miatt volt ez fontos neki, különösen a színház tekintetében.

Mint mondta, doktoriját egy egykori vígszínházi igazgatóról írta, akinek életműve egy feltérképezhetetlen fehér folt volt eddig a magyar színház világában. Büszke a fokozat megszerzésére, de még soha nem használta nevét a doktori jelzővel előtte, emellett azt szereti, hogy visszaadhat valamit a közönségnek, nemcsak a színpadról, hanem elméleti megközelítésből is.

Fesztbaum Béla már több mint húsz éve a Vígszínház tagja. A kérdésre, hogy nem unja-e, azt felelte: vannak nehezebb reggelek, de a szakma szeretetével és a ”piros lámpa kigyulladásával” ez eltűnik. Majd kiegészítette azzal is, hogy rendkívül széles a Vígszínház repertoárja és elég sok stílust felölel a teátrum.

Fesztbaum Béla elmondta, hogy főiskolai osztályfőnökére, Marton Lászlóra tekint egyfajta „mesterként”, aki fontos útravalót adott neki, de megemlítette a tanársegédjét, Hegedűs D. Gézát és másokat is. Szeretettel gondol rájuk, mint ahogyan a Vígszínházban dolgozó kollégáit is megemlítette, akik először távolságtartóak voltak, de ma már rengeteg barátság kötődött ott is.

„Boldogan és egyenes nyakkal vállalom a Marton-féle örökséget” – ezt már arra a kérdésre felelte, hogy behúzott nyak követi-e ma Marton László nevének megemlítését.

Forrás: atv.hu