Molnár Piroska: “A művésznek nem szabad a hatalomhoz dörgölőznie”

2019 szeptember 14. szombat, 7:44

Sokat játszik és több szerepre is készül, egy monodrámában Goebbels egykori titkárnőjét alakítja majd. Molnár Piroskát a Magyar Narancs kérdezte.


A Magyar Narancs cikkéből:

“A volt házvezetőnőm már Angliában van. A legnagyobb lánya kiment a barátjával, már ott született gyerekük. A házban lakott albérletben egy fiatal pár, gyakran találkoztam velük éjjel a lépcsőházban, ha egy időben értünk haza. Amikor utoljára összefutottunk, mondták, hogy másnap reggel indulnak Angliába. Nem láttam, hogy visszajöttek volna. Nagy érdeklődéssel szoktam hallgatni Péterfy Gergely rádióműsorát, a kint élő emigránsokkal készített telefonbeszélgetéseit. Jó hallgatni őket. Egy színész nem tud elmenni innen, még akkor sem, ha nyelveket beszél. Még egy nyelvet viszonylag jól beszélő színésznek is csak az akcentusos külföldi szerepére lenne esélye. Én amúgy sem bírnám itt hagyni az emlékeimet, a barátaimat, semmi lennék nélkülük. És öreg is vagyok ahhoz, hogy új barátokat szerezzek. De nagy érdeklődéssel hallgatom, milyen bátrak az emberek, hogyan találják meg kint a helyüket” – mondta Molnár Piroska.

Molnár Piroska

A színésznő elárulta, mostanában el szokott töprengeni azon, nem túl jó szájízzel, mennyire nem szabad a művésznek a hatalomhoz dörgölőznie. “Semmilyen hatalomhoz. Elég, hogy én tudom, mit gondolok, meg legfeljebb a közeli barátaim tudják, de nem kell, hogy ezt a közönség orrára kössem. A tavalyi választások után történt egy nagyon érdekes eset. Jöttem ki a Bors néni-előadás után a Kolibri Színházból, és elkapott egy úr, hogy jaj, de imádjuk magát! Na, és mit szól? – kérdezte. Mondom: mihez mit szólok? Hát, hogy milyen jó, hogy megint kétharmad van – mondta. Mondom, nem vagyok oda érte, nem tetszik. Egy pillanatra meghökkent, megállt benne a levegő, majd azt mondta: ‘Nem baj, akkor is imádjuk!’ És ez így van jól. Csak az nincs jól, hogy ha egy kolléga előáll a politikai meggyőződésével, sorra kapja a fellépési lemondásokat. Ez nem jó” – hangsúlyozta Molnár Piroska.

A Nemzet Színészeként kapott egyhavi juttatásával, 500 ezer forinttal anno támogatta a Krétakör 2015-ös előadását, A harag napját. Arra a kérdésre, hogy ez egyszeri alkalom volt-e, vagy máskor is adományoz-e ilyen célra, így válaszolt: “Sokszor. Amíg dolgozom és meg tudom keresni azt a pénzt, ami az életnívómhoz kell, úgy érzem, segítenem kell. Amikor szükség van rá, megpróbálok segíteni. (…) Csak az a baj, hogy a pénz, ami ezzel a címmel jár, édeskevés lenne. Még ha mind a tizenketten összeállnánk, vagy ha ötvenen, az sem jelentene semmit.”

A teljes interjút a Magyar Narancsban olvashatják.