Császár Angela: “Kereknek érzem azt, ami eddig történt velem”

2019 szeptember 15. vasárnap, 8:46

1946-ban született Kolozsvárott. 1964-1968 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. Utána a Nemzeti Színházhoz (később: Pesti Magyar Színház) szegődött, amelynek nyugdíjazásáig tagja volt.

Jelenleg az Újszínház tagja. Legnagyobb színházi sikere a Budapest Orfeum tízéves sorozata (1980), amelyből lemez és könyv is született. Önálló estjeivel sokfelé járt az országban. Számtalan díjat kapott az elmúlt negyven évben. A Nők Lapja kérdezte.

Császár Angela

A kérdésre, mi a legkedvesebb gyerekkori emléke, Császár Angela elmondta: “Nem a legkedvesebbek, inkább a legélénkebb emlékeim ötlenek föl. Nehezen fékezhető kislány voltam, és még Sárbogárdon, elsősként egy fára mászáskor el is szakítottam az új ruhámat. Anyám pedig velem sírt, miután jól elvert. Tatára költözésünk estéjéről pedig a Baji út fagyöngybokros, félelmetes fáira emlékszem, amíg hazagyalogoltunk 1953 karácsonyán. Úgy éreztem, hogy ott valami egészen különös világ van. Persze felsejlenek a tóparti séták, a titkos találkozások, randevúk is. És még a kék pöttyös nyári ruhám, amiből kibújtattam mind a két vállam, mikor kiléptem a kapun, és nagylánynak éreztem magam tizenkét évesen.”

Arról, mi az, amit az életben a saját kárán tanult meg, úgy nyilatkozott:
“Nem kell mindjárt az első indulatból született gondolatot kimondani, mert megbánhatjuk. A színházban egyszer egy irodista kétségbe vonta a szavaimat, amin annyira felháborodtam, hogy kiabálni kezdtem vele. Később persze nagyon szégyelltem magam. Ma már nem tennék ilyet, és nem is állok le senkivel veszekedni.”

A színésznő azt is elárulta, van-e olyan álma, ami még nem valósult meg:
“Nem készítettem bakancslistát, azt hiszem, nem is fogok. Olyan kereknek érzem azt, ami eddig történt velem. Boldog vagyok a férjemmel, lányommal, unokáimmal. A színészi pályám szintén nagyon szépen alakult, teljesen elégedett vagyok. Mindig örömet szerez, ha verset mondok, vagy általan izgalmasnak és érdekesnek talált szövegeket oszthatok meg másokkal, de ezen kívül már nincsenek szerepálmaim. Persze, ha megkínálnának egy nekem való szereppel, nem mondanék nemet.”

A teljes interjú a Nők Lapjában elérhető.
(Nők Lapja 2019.09.11 – 122. oldal)