Halász Judit: “Ha egyedül vagy a színpadon, csak a nézők a partnereid”

2019 szeptember 20. péntek, 8:07

Idén a kritikusok a legjobb női mellékszereplő díjára javasolták Pass Andrea A vándorkutya című darabjában nyújtott teljesítményéért. Halász Juditot a Revizor kérdezte.

A Revizor cikkéből:

“Mindig arra teszem a hangsúlyt, amit éppen csinálok, ami érdekel. Az embernek nem a vágyai után kell sóhajtoznia, hanem azt kell csinálnia, ami éppen van, és úgy, ahogy azt más nem csinálná. Én mindig nagyon szívesen ismertem meg új embereket, új lehetőségeket, de ha ez éppen nem adatott meg, akkor én magam próbáltam mást keresni – így jöttek a koncertek. Ezért nem éreztem soha üresjáratokat. Ha nem lettem volna színésznő, nem tudtam volna végigcsinálni. Nem vagyok énekesnő, nem is tartom magam annak, az előadói készségemmel, színészi tudásommal pótolom azt, amit más a varázslatos énektudásával ér el” – mesélte Halász Judit.

A művész arról is beszélt, milyen hatással volt a koncertezés a színpadi játékára. “Nagyon sok mindent megtanultam ezeken a koncerteken, elsősorban beszélni. Ha egyedül vagy a színpadon, csak a nézők a partnereid. Ilyenkor jobban szeretem, ha van világítás a nézőtéren, mert látom a reakciókat. A színház ilyen szempontból más: ott vannak a kollégák, akikkel együtt dolgozunk. A színészet közös munka, a rendezőé és a színészeké. Amikor tanultam a színészetet, a mestereink elvárták, hogy hozzunk valami tartalmasat a színpadra, hogy gondoljunk valamit arról, miről szól az előadás” – hangsúlyozta Halász Judit.

A vándorkutya című előadásban a Mama szerepét játssza, erre kapta a kritikusok jelölését is. “Hallatlan öröm volt csinálni, mert az író-rendező Pass Andrea egy másfajta színházból jött, és jöttek vele olyanok, akikkel én még soha nem játszottam. Mások voltak, mint mi. Az ember az évek során kiismeri a kollégáit, akikkel gyakran játszik, pontosan tudja, hogy mit csinálnak, miért, esetleg elkezdenek unalmassá válni. Itt másféle volt a színházi gondolkodás és a reakciók. Amúgy is sok mindennel kellett szembenéznünk, mert két másik bemutató is volt párhuzamosan, egy csomó dolog hiányzott, az ügyelő volt egyúttal a kellékes, szóval egy teljesen másféle próbafolyamat volt, mint amit megszoktunk. De remekül tudtunk együtt dolgozni, és nagyon jó a szerepem, szeretem játszani” – mondta a Kossuth-díjas színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.