Színikritikusok Díja 2019 – Itt a gála-tárlat

2019 szeptember 25. szerda, 7:00

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit.

Az idén 40. alkalommal megrendezett gálán, amelyet a Katona József Színházban tartottak, az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki az évad legjobb magyar drámája íróját is. A gáláról készült fotósorozatunkat osztjuk meg Önökkel.

A gáláról képekben:

Ötvös András színművész, a gála műsorvezetője.

Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Kovács Patrícia, akik az elmúlt három évtized kritikáiból olvastak fel különös és vicces részleteket.

Kováts Adél, Székely Csaba, Cári Tibor és Sebestyén Aba, a Radnóti Színház 10. c. előadásának alkotói – a produkció nyerte a legjobb előadás díját.

Kiss Diána Magdolna (Roxy Hart), Horváth Csaba rendező, Varga Gabriella (Velma Kelly),  a legjobb zenés/szórakoztató előadás, a Chicago (Székesfehérvári Vörösmarty Színház) alkotói.

Az Életmű-díjas Pogány Judit.

Görög László, a miskolci színház művésze, aki a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el A velencei kalmárban nyújtott alakításért.

Bányai Kelemen Barna, Mészáros Blanka, Ónodi Eszter és Vizi Dávid, a Katona József Színház színészei, akik közreműködtek a gálán és segítettek elkészíteni “a szakma paprikás krumpliját”.

Mészáros Blanka, a Katona József Színház színésznője lett a legjobb női főszereplő a Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében c. előadásban nyújtott alakításáért.

Ötvös András és Bányai Kelemen Barna koccintanak a paprikás krumpli felett.

Kováts Adél színművésznő, a Radnóti Színház igazgatója azt hangsúlyozta, amikor az alkotókkal közösen átvette a díjat, hogy a legnagyobb öröm a legjobb előadás díját megkapni, mert az a közösségi munka és az együtt alkotás elismerése, így az öröm megsokszorozódik. Ennek kapcsán a színházi szakma összefogásának a szükségességéről és fontosságáról is beszélt.

Kelemen Kristóf, rendező, dramaturg. Megfigyelők c. darabja elnyerte a  legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg díját megosztva Székely Csaba 10 c. darabjával és elnyerte a legjob független előadás díját is.

A legjob férfi főszereplő kategóriában a nyertes Görög László mellett jelölték Kocsis Gergelyt a Platonov és ifj. Vidnyánszky Attilát A diktátor címszerepéért.

Markó Róbert rendezte a legjobb gyerek- és ifjúsági előadást, a Lúdas Matyit a pécsi Bóbita Bábszínházban.

Mészáros Blanka és Ónodi Eszter.

Görög László és Ötvös András a paprikás krumpli fölött. Görög László úgy fogalmazott: “A velencei kalmár öt kategóriában is jelölést kapott, és ez önmagában is nagy elismerés. Észrevett minket a szakma, és ez egy vidéki színház esetében sokkal nehezebb, mint Budapesten” – emelte ki a miskolci művész.

Pass Andrea a Színházi Dramaturgok Céhe Az évad legjobb drámája díját nyerte Eltűnő ingerek c. darabjáért.

Markó Valentyik Anna is fellépett a gálán – a legígéretesebb pályakezdő kategóriában jelölt is volt.

Székely Kriszta A legjobb rendezés díját kapta A Platonov c. előadásért, amely a Katona József Színházban látható. Arra kérte a rendező kollegákat, hogy munkájuk során ismerjék el dramaturg kollégáikat és hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen sok múlik a “láthatatlan szakma” képviselőin. Egyúttal köszönetet mondott állandó dramaturg kollégájának, Szabó Székely Árminnak.

Pogány Judit Életmű-díját Kulka János adta át.

A legjobb jelmez díját AZ ÜGY c. produkcióért (Soharóza, Trafó Kortárs Művészetek Háza, CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál) Nagy Fruzsina nyerte.

Székely Csaba és Kelemen Kristóf.

Sebestyén Aba, a 10 c. előadás rendezője elmondta, hogy egy álma vált valóra azzal, hogy a Katona József Színház színpadán vehet át díjat és hogy kiváló budapesti színházakban dolgozhat.

A Hatalmas megtiszteltetésnek tartja Pogány Judit a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját. A színészi pálya talán legnagyobb megtiszteltetése, amikor a szakma „szőrös szívű része”, a kritikusok szavaznak meg elismerést – mondta vasárnap, a díj átvételekor.

Pogány Judit felidézte, hogy főiskola nélkül került a kaposvári színház színpadára, élete fordulópontja volt, amikor a János vitéz próbájánZsámbéki Gábor rendező „kiszúrta” a karban szereplő többi lány közül. “Sehol máshol nem lett volna belőlem színész, csak Kaposváron” – fogalmazott.

Az elismerést odaítélő zsűri tagja, Papp Tímea hangsúlyozta: a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját 2011 óta titkos szavazással ítélik oda. Fontos szempont a választásnál, hogy a díjazott művész ne csupán a színpadon, hanem a színésznevelés terén is nyújtson kiemelkedőt azzal, hogy pályája példamutató a fiatalabb generációk számára.

Görög László a legjobb férfi főszereplő díja kapcsán úgy nyilatkozott, nem csak sajátjaként tekint az elismerésre. “Azért lehettem méltó erre a díjra, mert egy kiváló előadás született a Miskolci Nemzeti Színházban. Ez az előadás pedig azért jöhetett létre, mert a színészektől kezdve a díszítőkön át az ügyelőig, mindenki odaadó munkájával megvalósulhatott az, amit Mohácsi János rendező megálmodott a színpadra”.

Székely Kriszta és minden díjazott hozzáadott valamit a paprikás krumplihoz.

Horváth Márk bábművész díjat adott át és a műsorban is részt vett.

Ónodi Eszter és Bányai Kelemen Barna olvasta fel Pogány Judit laudációját: “Van művész, aki sorsunk részévé válik, akkor is, ha ez nem áll szándékában. Pogány Judit úgy beleépült az életünkbe, hogy lényegében magunkra emlékezünk, amikor szerepeit és munkáit próbáljuk felidézni. Látjuk a filmjeit, halljuk a hangját, s tudjuk, akkor volt velünk – ezer alakja közül épp abban az egyben –, amikor ez meg ez volt fontos nekünk. S már-már megnyugtató, és sokak számára vigasztaló is kicsit, ha tudjuk, hogy ebben a joggal sikeres, nagy és teljes életben nem ment azért semmi se könnyen, s „papírja”, például, máig nincsen”. 

Horváth Márk, Ötvös András és Bányai Kelemen Barna.

Cziegler Balázs kapta a legjobb díszlet díját a Budapest Bábszínház  A vihar c. produkciójáért.

“Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő alakítást nyújthasson, egy jó előadás és egy nagyon jó csapat kell. Ezért ez a díj mindenkié, aki A velencei kalmár létrehozásában közreműködött” – mondta Görög László.

Mészáros Blanka és Ötvös András.

Ötvös András, Kerekes Éva, Pogány Judit – Kerekes Éva, aki a legjobb női mellékszereplő díját nyerte az Örkény Színház Patika előadásában nyújtott alakításáért, elmondta, nagyra tartja jelölt társait és meg volt győződve, hogy Halász Judit és Sodró Eliza megosztva kapja majd az elismerést.

Dargay Marcell zeneszerző, korábbi díjazott is közreműködött a gálán.

Ötvös András és Bányai Kelemen Barna.

A legjobb férfi mellékszereplő Znamenák István lett az Örkény István Színház Patika c. előadásában játszott szerepéért.

Ónodi Eszter díjat is adott át.

A jelenlévők pár percben megemlékeztek az elmúlt év halottjairól, köztük a Katona József Színház kiváló dramaturgjáról, Radnai Annamáriáról.

Sebestyén Aba kóstolta meg elsőként azt a bizonyos paprikás krumplit. Ha kérdeznék, milyen íze volt: sós, borsos, erős és finom. Ahogy azt Ötvös András mondta: “metafora fő itt és ezt bizony együtt esszük meg”.

A díjazottak listáját itt érheti el.

Fotó: Tóth Berta / Színház.org