“Úgy éreztem, jót fog tenni, ha mozdulok” – Hajduk Károly válaszolt

2019 október 01. kedd, 8:20

Narratíva néven indul új színházi formáció, Hajduk Károly többek között erről is mesélt a Deszkavíziónak.

A Deszkavízió cikkéből:

Négy év után távozott a Vígszínház társulatától. Az okokról szólva Hajduk Károly úgy nyilatkozott: “Egyfelől úgy éreztem, hogy nekem most színészileg az fog jót tenni, ha mozdulok. Természetesen nem volt könnyű döntés, de szakmai szempontból éreztem, hogy meg kell lépnem. Tudtam, hogy ez mivel jár, korábban is volt váltásra példa az életemben. Másrészt elkezdett alakulni egy színházi kezdeményezés, aminek nagyon szerettem volna már a kezdeti időszakában is részese lenni.”

Hajduk Károly az Akik maradtak című filmben

“Narratíva néven indul a kezdeményezés vagy formáció, ha fogalmazhatok így. Ez tulajdonképpen egy alakulófélben lévő színházi társulás, négy fiatal, de tapasztalt rendező – Kovács D. Dániel, Pass Andrea, Hegymegi Máté és Szenteczki Zita – közösen akar színházat, illetve társulatot csinálni. Természetesen nem állandó társulat formájában fogunk működni, két-három évig nem is tudnánk, csak projekt alapon. Van négy előadás-tervünk erre az évadra, ha az égiek is úgy akarják, akkor ezeket be is tudjuk mutatni. Az induláshoz a Radnóti Színház ajánlotta fel a segítségét: az első évadban, amíg nem lesz saját helyünk, addig a Tesla Laborban tudjuk bemutatni és játszani a darabokat. A hosszútávú terveink között pedig egy kinyitható kamion szerepel, amiben kamaraszínházként tudnánk működni, ehhez jönne egy kicsi, de állandó társulat. Ezek a hosszabb távú tervek, még sok-sok kérdőjellel” – számolt be Hajduk Károly.

“Alapvetően nagyon szeretek társulathoz tartozni, de azt nem tartom egészségesnek, ha én magam vagy valamelyik társulati tag érezhetően nem érzi jól magát hosszú távon, ennek ellenére mégis kényszerül maradni egy helyen. Nem áltatom magam azzal, hogy most sokkal jobb lesz nekem, mert sok kollégát ismerek, akik szabadúszók, sejtem mivel jár. Egy intézményhez tartozás, és ami azzal jár, vagyis, hogy minden hónapban napra pontosan megkapod a fizetésed, ad egy biztonságérzetet, ez nálam most megszűnt. Negyvenévesen, családapaként ezért is gondoltam több soron végig a döntést. A másik oldalon viszont ott voltak a terveink, amiket meg akarunk valósítani és szerencsére az én évadom is villámgyorsan összeállt. Nem fogok hazudni, nem vagyok teljesen nyugodt a jövőt illetően, de egyelőre nem bánom. Remélem, jövőre is ezen az állásponton leszek” – mondta a színész.

A teljes interjú itt olvasható.