Élet a kultúr-tao után: 330 milliót osztott szét a Nyílt Társadalom Alapítvány

2019 október 03. csütörtök, 7:34

A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány a Népszavában jelentette be, hogy az kultúr-tao megszüntetése után független kulturális és művészeti szervezeteket, projekteket támogat pályázati keretek között.

A pályázatok lebonyolítására a Summa Artiumot kérte fel. A Kultúratámogató Magánalap öt kategóriában írt ki pályázatot.

Eddig négy kategóriában 361 jelentkezés érkezett be, közülük 93-ról született támogató döntés. A támogatói igény több mint két milliárdot tett ki, az eddig megítélt támogatás pedig csaknem 330 millió forint volt. A pályázatokról két szakmai tanácsadó testület javaslata alapján egy kuratórium döntött. A színház/tánc tanácsadó testületben Fuchs Lívia, Fáy Miklós és Cziboly Ádám, a képzőművészetiben pedig Spengler Katalin, Zsikla Mónika és Mélyi József vett részt. A kuratórium elnöke Török András, tagjai: Barna Imre, Gyimesi Zsuzsa, Kornai Gábor, és Spengler Katalin.

A támogatásokat egyfajta levegővételre adták azoknak a szervezeteknek és projekteknek, amelyek többsége a túlélésért harcol. (…)

A legmagasabb támogatási összeget, 10 milliót a Szépírók Társasága kapta, a megítélt támogatások nagy része néhány milliót tett ki. A támogatottak között találjuk a Pintér Béla és Társulatát, az Átriumot üzemeltető Kultúrbrigádot, a Tünet Együttest, a Gólem Színházat, a K2 Színházi Alapítványt, a FÜGE Egyesületet, a Kávát, a Kerekasztal Társulást, a TÁP Színházat, az Utca-szakot, a Revizor kritikai portált, a Színház című folyóiratot és Színházi Kritikusok Céhét és a Tilos Rádiót. A Krétakör Alapítvány egy Trianon tematikájú kulturális fesztivál megrendezésére kapott ötmillió forintot. Az Orlai Produkció egy Tarr Béla filmből készült darab bemutatására nyert szintén ötmilliót.

A pályázat lebonyolítói remélik, hogy a kezdeményezéshez más magánmecénások is csatlakoznak majd és az is elképzelhető, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány a későbbiekben is támogat hasonló pályázatokat.

Forrás: NÉPSZAVA