“Azon vagyunk, hogy létrejöjjön egy, az egész szakmát lefedő seregszemle” – A Színházi Társaság beszámolója

2019 október 04. péntek, 16:25

Aza lábbiakban a Magyar Színházi Társaság közleményét olvashatják, amelyből kiderül, mit terveznek a 2019/20-as szezonra.

A Magyar Színházi Társaság tervei a 2019/20-as szezonra

Nagy sikert aratott a két éve elindított „Jó kérdés” beszélgetéssorozat. Az idei Színházak Éjszakájának délutánján lezajlott első beszélgetés azt bizonyítja, jól döntöttük, amikor a folytatást elhatároztuk. Új moderátorral – Seres Gerda – ebben a szezonban is több, a közönség és a szakma számára is érdekességgel bíró témát tervezünk megvitatni.

Ahogy azt már jeleztük, a Társaság szándékában áll kilépni a POSZT Kft-ből. Ennek gyakorlati megvalósítása még folyamatban van, de azon vagyunk, hogy létrejöjjön egy, az egész színházi szakmát lefedő szakmai seregszemle. Ennek részleteinek kidolgozásához mindenképpen konzultálunk tagszervezeteinkkel és a Teátrumi Társaság elnökségével is.

Tovább folytatjuk a gondolkodást a többi szakmai szervezettel együtt az Előadó-művészeti Törvény esetleges módosításáról, a foglalkoztatási kérdésekről – beleértve a színész I. minősítést – a társulati lét követelményeinek és megteremtése feltételeinek kidolgozásáról. A NEÉT-ben több elnökségi tag is jelen van, s így módunk van véleményezni a Színházi Bizottság javaslatait, több szervezettel együttműködve újabb megtárgyalandó kérdéseket felvetni.

Intézményi tagunk, a Budapest Bábszínház idén ünnepli fennállásának 70 éves évfordulóját, mindezt az immár X. alkalommal, október 8-17 között megrendezendő Bábu fesztivállal és a „Tradíció és innováció – 70 év báb” konferenciasorozattal. Ebben a szezonban rendezi meg 2020. március 30 – április 5. között az ASSITEJ a X. Kaposvári Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálét. A válogatást Székely Andrea végzi.

AZ ITI továbbra is terjeszti a magyar színházkultúrát, angol nyelvű hírlevelében tájékoztatja a nemzetközi szervezet tagságát a legfontosabb magyarországi eseményekről. Emellett szerveznek egy ITI Workshop Schoolt négy művészeti felsőoktatási intézmény számára, melynek első programjára 2020 februárjában kerül sor. Első alkalommal a kínai opera néhány mestere tart több napos kurzust.

Az OSZMI alaptevékenysége mellett továbbra is számos elméleti és gyakorlati eseménynek ad helyet. Rendezvényei középpontjában az idén 100 éves Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós áll. Az intézmény további nyitásra törekszik, pl. a Bajor Gizi Színészmúzeum népszerűsítésére, ami gyakran helyszíne egyes szakmai szervezetek rendezvényeinek – szakmai megbeszéléseknek, ünnepi megemlékezéseknek.

A MASZK Országos Színészegyesület folytatja a jutalomjáték rendszert, s köszönti ennek keretében kerek évfordulós színművészeinket. Az NKA támogatásával és a Nemzeti Színházzal közösen emléktáblákat helyeznek el az elhunyt „Nemzet Színészeinek” egykori lakhelyén. Új kezdeményezésük egy könyvsorozat elindítása a színházművészet korábbi kiemelkedő művészei emlékének felidézésére és megőrzésére (sok fényképpel, életpálya rövid ismertetésével POKET formátumú kis könyvekben). A MASZK is részt vett a Színházak éjszakája szervezésében Az ember tragédiája 2019 címmel megvalósuló projekt megvalósításában. Madách Imre teljes műve megszólal mobil telefonnal rögzített részletekből összeálló egyetlen videofilmben, ahol a hazai színházi szakma (több, mint ezer színész) közösen mondja el Az ember tragédiáját, emléket hagyva önmagáról, 2019-ből az utókor számára.

A Magyar Látvány- Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szép sikert ért el az idei Prágai Quadriennálén, az Országok és régiók szekcióban a magyar installáció nyerte el megosztva a fődíjat. Az NKA és az MMA támogatásával sikerült kiadni egy reprezentatív albumot a magyar látványtervezés elmúlt tíz évéről. Ennek ünnepélyes bemutatása a közeljövőben lesz. (Magyar szcenográfia 2007-2017, október 21. 17.00 óra FUGA). Az idén rendezik meg tizedik alkalommal a Látványtér című kiállítást, amely nagy népszerűségnek örvend mind a szakma, mind a közönség körében.

A Dramaturg Céh tovább folytathatja a magyar drámák születését elősegítő és azokat népszerűsítő sikeres Nyílt Fórum sorozatot. Az NKA-nál nyert pályázatnak köszönhetően meghirdették a következő évi eseményt, október 15-ig lehet pályaművekkel jelentkezni. Nemrég adták át Az évad legjobb magyar drámájáért járó díjat Pass Andrea: Eltűnő ingerek című darabjának, s október 12-én A József Attila Színházban bemutatják az elmúlt szezon Nyílt Fórum kötetét, s ekkor lel gazdára a Bálint Lajos vándorgyűrű is.

A Színházrendezői Testület nagy eredménynek könyveli el, hogy megjelent az NKA-nál a fiatal rendezőhallgatók vidéki helyszíneken történő hospitálásának támogatására kiírt pályázat. A Testület feladatának érzi a pályakezdő rendezők ösztöndíjjal történő támogatását is. Ehhez kapcsolódik a Szegedi Nemzeti Színház kezdeményezése, amely a 2020 tavaszán megrendezendő Rekamié fesztiváljának programjában fiatal (30 év alatti) rendezők előadásait szeretné meghívni országon belülről ill. a határon túlról.

Továbbra is tartjuk a kapcsolatot a határon túli magyar színházi műhelyekkel, s a PEARLE* frissen felvett tagjaként kapcsolatban vagyunk az európai előadó-művészeti munkaadók szervezeteivel, s a friss hírekről folyamatosan tájékoztatjuk a tagságot.

A tavalyi negatív tapasztalatok ellenére az idén is terjesztünk fel művészeket állami díjakra, de most a felterjesztés előtt nyilvánosságra hozzuk a neveket, ezzel is támogatásunkról, elismerésünkről biztosítva őket a nagyközönség és a szakma nyilvánossága előtt. Célunk, hogy információkkal és egyéb módon segítsük tagjainkat, próbáljuk javítani a színházcsinálás feltételeit s biztosítani a nyugodt alkotómunka körülményeit.