“Ez egy véget nem érő folyamat” – Balázsi Gergő Ármin Junior Príma Díjas

2019 október 07. hétfő, 13:34

A Junior Prima Díjat 12. alkalommal osztotta ki a szakmai zsűri. A díjazottakkal kisfilmek is készültek.

Balázsi Gergő Ármin balettművész

Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.

1996-ban született Budapesten. Gyerekként inkább a sportok érdekelték, ám mivel a testvére a Táncművészeti Főiskolára járt, Balázsi Gergő Ármin korán megismerkedhetett a tánc magával ragadó világával, ami rá is nagy hatást gyakorolt. 2005-ben felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol hamar búcsút kellett intenie a felhőtlen gyerekkornak.

„Az első pár év nagyon nehéz volt, amikor azonban elkezdtek jönni a lehetőségek és velük együtt az első sikerek, hamar ráéreztem a balett ízére, és nagyon megszerettem.”

Fontos mestereként tartja számon Dózsa Imre balettművészt. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig.”

A feladataira páratlan alázattal készülő Balázsi Gergő Ármin folyamatosan fejleszti önmagát, a tökéletességre törekszik. „Ez egy véget nem érő folyamat, az ember sosem hiheti el, hogy már elég jó, mert abban a pillanatban a fejlődés megáll. Célom, hogy művészileg és technikailag is folyamatosan tanuljak, érjek, tapasztaljak.”

Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 2014-ben az év legjobb végzőseként fejezte be a tanulmányait, majd rögtön felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. Tehetsége és elhivatottsága révén rögtön megtalálták először a rövidebb, majd az egész estés balettek főszerepei.

„Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manon-ban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

Úgy érzi, bizonyos szerepekhez még érnie kell, de, mint mondja, minden kihívásnak szívesen áll elébe. Felkészülései során a felesége, Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője is segíti. Legközelebb október végén láthatjuk színpadon A rosszul őrzött lány című előadásban, ahol a férfi főszerepet, Colas-t alakítja. Decemberben A diótörőben találkozhatunk vele, az új évet pedig a Giselle-lel indítja, amiben ugyancsak a férfi főszerepben lép a közönség elé. (mtb.hu)