“A báb műfaj mindenkit képes elkápráztatni” – Markó-Valentyik Anna Junior Príma Díjas

2019 október 09. szerda, 10:00

A Junior Prima Díjat 12. alkalommal osztotta ki a szakmai zsűri. A díjazottakkal kisfilmek is készültek.

Markó-Valentyik Anna amellett, hogy bábszínészként és rendezőként is felhívta magára a szakma és a szélesebb közönség figyelmét, lelkes környezetvédőként sokakat meggyőzött a környezettudatos életmód fontosságáról. Kiemelkedő színészi, alkotói munkája és társadalmi felelősségvállalása egyaránt indokolja díjazását.

1990-ben született Budapesten, de Dabason nőtt föl. 2017-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakirányán. „Korábban nem gondoltam rá, hogy bábszínész legyek, de a jelentkezésem évében épp bábos osztály indult, így megpróbáltam. A felvételin kaptam egy bunraku bábot, és amikor azt kézbe vettem, éreztem, hogy ez valami olyasmi,
ami engem nagyon érdekel.”


Meghatározó mesterei között említi Molnár Piroskát, aki a művészibeszéd-órákat tartotta az egyetemen. Ugyancsak sokat tanult Ladányi Andreától, Gothár Pétertől, Kocsis Rozitól, valamint Fekete Máriától és Bercsényi Pétertől.

Sokat tesz annak érdekében, hogy a színházba járók a bábot ne a fiatalabb korosztályhoz kössék, hanem műfajként tekintsenek rá. „Fontos, hogy minden évadban készüljön legalább egy felnőtteknek szóló bábelőadás valahol az országban, hiszen a műfaj mindenkit képes elkápráztatni, ha megfelelően nyúlunk hozzá.”

Az egyetem elvégzése után igazi otthonára lelt a győri Vaskakas Bábszínházban. „Zömében gyerekeknek játszunk, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne nehéz dolgunk, hiszen a gyerek nézők csupán annyiban különböznek a felnőttektől, hogy ők kimutatják azt, ha valamit unnak,
ami egy instant élmény a színésznek a színpadon.”

Fotó: Vaskakas Bábszínház

Létrehozott két monodrámát: az Anyajegyben az anyaság, a Ladányi Andrea rendezte Alaine – Ideje a meghalásnak című előadásban pedig az öregedéshez és a halálhoz való viszony áll a középpontban.

Aktív környezetvédő, sokat tesz a zöld életmód népszerűsítéséért. „Amikor a jövőre gondolok, most már mindig ott van bennem az is, hogy a bolygónk sorsával is számot vessek, felelősnek érzem magam érte.”

Az évad folyamán Rügyek és gyökerek címmel rendez előadást a Budapest Bábszínházban. A Vaskakas Bábszínházban három új bemutatóban lesz látható: decemberben egy zenés revüben lép színpadra, amely Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című kötetéből készül, ezt követően a Vuk című előadásban láthatjuk férje, Markó Róbert rendezésében, végül Ladányi Andreával dolgozik újra együtt egy jelenleg H munkacímen futó produkcióban. (mtb.hu)