Gera Marina: “Nem nagyon hiszek a szerencsében, inkább a munkában”

2019 október 15. kedd, 7:46

Gera Marina az első magyar színművész, akit valaha Emmy-díjra jelöltek. Az Örök tél című film és főszereplője egymás után söpri be a díjakat. A kényszermunkára elhurcolt nők sorsáról igaz történetek alapján készített film kapcsán a színésznőt a kultura.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“Nagyon jelentős elismerés ez az életemben. Ezért a szerepért három nemzetközi díjat kaptam eddig, de a legnagyobb tisztelettel mondom, hogy az Emmy-jelölés mindent felülmúl. Nagyon régóta vártam erre. 35 éves vagyok, ez az első filmfőszerepem” – mondta Gera Marina, aki egy fiatal, vallásos sváb asszonyt játszik, akit német származása miatt kényszermunkára, “malenkij robotra” a Szovjetunióba hurcoltak.

“Nekem ez az egész, ami történik velem, fantasztikus. Nem nagyon hiszek a szerencsében, inkább a munkában. Tudom, hogy van, aki nem is jut ilyen lehetőséghez. Én is elkezdtem elfogadni az évek alatt, hogy meglátjuk, egyáltalán mi lesz velem ezen a pályán. Ez egy kicsi ország, kicsi piac, nem olyan sok játékfilm készül. Az sem könnyű, hogy egyáltalán olyan castingra hívjanak be, ami megfelelő az ember alkatának. Közben pedig mindig filmekben képzeltem el magam kétéves korom óta. Azért nem mondtam, hogy egy, mert akkor kezdtem beszélni, arra még nem emlékszem, de két-három éves koromban már mondtam, hogy színésznő szeretnék lenni. Szegeden születtem, a szüleim faluról származnak. Minden napomat pici korom óta erre áldoztam, és a családom támogatott. Szenvedélyesen szerettem – ezzel biztosan nem vagyok egyedül – karaktereket eljátszani a szobámban. Jeleneteket készítettem magamnak, hogy például egy családi karácsonykor milyen feszültségek vannak. Mindig a hazugságokra mentem rá. Volt, amit előadtam a szüleimnek, de inkább a szobámban játszottam, magamnak. Állandó versmondó voltam, díjakat kaptam, minden osztálytársam tudta, hogy színésznő akarok lenni. Biztos idegesítő gyerek lehettem. Nem voltam királylány, inkább olyan eminens jó tanuló. Ezt később le is kellett vetkőznöm, volt egy nagyon erős megfelelési kényszerem, maximalista vagyok. Ez egy ponton túl nem segít ezen a pályán, mert bizonyos helyzetekben muszáj nagyvonalúnak lenni magunkkal szemben” – mesélte a színésznő.

Gera Marina alaposan lefogyott a szerep kedvéért. “46 kilónál álltam meg. Két hónapig kőkemény diétát csináltam a film előtt, hiszen éheznek benne a nők. Ez az előkészület egy nagyon más lelkiállapotot adott. A koplalás más világba vitt el, jót tett a játékomnak. Lelassultam” – árulta el az Örök tél főszereplője.

A teljes interjú itt olvasható.