“Amint látták az előadást, elcsendesedett a vihar” – Milo Rau válaszolt

2019 október 21. hétfő, 13:13

A Five Easy Pieces a belgiumi pedofil gyerekgyilkos, Marc Dutroux történetét dolgozza fel hét gyerek- és egy felnőtt szereplővel. Az előadás november elején érkezik a Trafóba. A szövegért és rendezésért felelős Milo Raut a Revizor kérdezte.

A Revizor cikkéből:

“A belgiumi Campo Gent művészeti központ készített egy előadássorozatot gyerekekkel, ők kértek fel. A Gob Squad (Before Your Very Eyes) és Philippe Quesne (Next Day) már korábban a széria részesei voltak, az ő előadásaikat látva kaptam kedvet a munkához” – válaszolta Milo Rau arra a kérdésre, honnan jött az ötlet, hogy gyerekekkel készítsen előadást?

Milo Rau / Fotó: Jean-Francois Monier/AFP/Getty Images

Az alkotó azt is elmondta, hogyan találta meg a témát, Marc Dutroux történetét: “Rögtön ez ugrott be, mikor a ‘gyerekek és Gent’ tengelyen gondolkodtam. Ez az egyik leghíresebb belga történet. A botrány idején tinédzser voltam, és pontosan emlékszem, hogyan zajlott, milyen hatása volt a társadalomra. Később, amikor Belgiumban szereplőválogatásokat tartottam más előadásokhoz, megkértem az embereket, hogy meséljenek valamit az országgal kapcsolatban, ami fontos számukra. Mindenki Marc Dutroux-t nevezte meg. Elkezdett foglalkoztatni, hogy milyen módon lehetne a témát a színház nyelvén, ráadásul gyerekekkel megközelíteni.”

“A teljes próbafolyamatot végigkísérte egy pszichológus, az pedig alapvető, hogyha gyerekekkel dolgozol, akkor a szüleikkel is dolgozol. A szülők teljes egyetértése és beleegyezése szükséges minden ponton – ők szerencsére határtalanul lazák és nyugodtak voltak. Sokukkal barátok lettünk. A vetkőztetésnél azt mondták, próbáljuk ki, és ha akarja a kislány, akkor mehet, ha pedig nem, akkor nem. Tökéletesen bíztak bennem. Hozzáteszem, hogy természetesen az elejétől kezdve extrém szintű óvatossággal dolgoztunk, mivel a pedofília már önmagában kockázatos téma, a gyerekek színészként való szerepeltetése úgyszintén. A szülők és a pszichológus mellett újságírókat is bevontunk, akik már a próbafolyamat alatt tudósítottak szinte mindenről. Előkészítették a terepet, emellett folyamatos kapcsolatban álltak a darabban részt vevő, valamint az eredeti családokkal is. Mindenki tudott mindent, teljesen nyílt kártyákkal játszottunk. A premiert botrányok övezték, előtte nagy volt a felháborodás, de aztán ez teljesen elcsitult. Amikor elkezdtünk turnézni, több országban ellenállásba ütköztünk, volt, ahol aláírást gyűjtöttek a bemutató ellen, de amint látták az előadást, elcsendesedett a vihar” – számolt be Milo Rau.

A teljes interjú itt olvasható.