Színház, szakma, anyaság: Így látja Újhelyi Kinga színésznő

2019 október 25. péntek, 7:39

Az utóbbi időben zenés előadásokban láthatta a közönség, majd Leart kísérte hűséges, igazmondó Bolondként, nemrég pedig a Yerma címszerepében nyújtott érzékeny alakítást. A színésznőt a dehir.hu kérdezte.

A teljes interjú itt olvasható.

Utoljára öt évvel ezelőtt kapott főszerepet a szintén Anca Bradu rendezte Antigonéban. A kérdésre, ekkora időbeli kihagyás jelent-e nehézséget egy összetett szerep megformálásában, Újhelyi Kinga elmondta: “Yerma szerepét úgy fogom fel, hogy újra adódott egy alkalom, egy nagy találkozás lehetősége. Természetesen ehhez kell egy alapvető bizalom a színész felé a rendező, illetve a színházi vezetés részéről, hogy ezt a fajsúlyos feladatot a kiválasztott színész meg tudja majd oldani. Megtisztelő, hogy öt év után ismét gondoltak rám. Egyébként nem szoktam unatkozni, állandó mozgásban vagyok. Ha maradnak fölös energiáim más, egy-egy kisebb szerep megformálása közben, azokat más színházi területeken használom fel: dalokat írok vagy darabot. De öt év után nem könnyű felvenni ekkora terhet. Az egész darabban csupán a mosóasszonyok jelenetében nem vagyok színpadon, hisz a Lorca-darab nemcsak Yerma története, hanem egy kisebb közösségé is. De Yermának adatott meg az esély, hogy erről beszéljen, énekeljen. Mindegyik szerep hordoz magában egyfajta archetípust, amit Anca mindenképp szeretett volna megtartani, hisz ezek az archetípusok napjainkban is léteznek, öröklődnek generációról generációra. Ez a vidékies jelleg nyilván nagyon más színezetű a 21. században.”

A kérdésre, Yerma milyen nő lenne ma, a színésznő azt felelte: “Egy olyan nő, aki talán nem is az előítéletekkel harcol, hanem az idővel. Az idővel, ami egyre fogy és egyre drágább. Ha a darab egyik legfontosabb kérdése, a férfi és nő közötti kommunikáció szempontjából nézzük ezt, rögtön felvetődik, hogy mi az, amit rejtegetünk egymás elől, mit titkolunk, hallgatunk el. Mikor van időnk egyáltalán egymással beszélni? Itt nem az idő mennyiségére gondolok, hanem a minőségi időre. Üljünk le szemtől szemben és a gondjainkat tárjuk föl alaposan, beszéljük meg! Nagyon sok párkapcsolat megy tönkre azért, mert a felek nem kommunikálnak egymással, vagy mert képtelenek, vagy mert nincs idejük, vagy mindkettő. Pedig a jófajta kommunikáció a férfi és nő között gyógyír lehet, vagy épp elkerülője a későbbi drasztikus, drámai helyzeteknek (pl. szétválás).”

Újhelyi Kinga arról is beszélt, önmagára nézve talált-e megfejteni valót a Yermában: “Én is sokat őrlődöm, csakúgy, mint Yerma, aki folyton mondogatja, hogy “nagyon sokat gondolkodom mindenféléről”. Erre azt feleli neki a pogány asszony, hogy “talán épp ez a baj, ezért nincs gyereked, mert túl sokat gondolkodsz”. Hát igen, ez örök tanítás: többet kéne cselekedni, mint lamentálni a dolgokon. Bennem is megvan a lázadás, a tenni akarás képessége, de a hirtelen megnyilvánulásé is. Ez genetikus, de azért már bizonyos helyzetekben, ahogy az éveim telnek és szerep rakódik szerepre, megpróbálom ezeket a hirtelen, meggondolatlan reakciókat a helyükön kezelni.”

Arról, hogy az anyaság segít-e ezen, úgy vélekedett: “Még mennyire hogy segít! Életbe vágóan fontos a gyerek. Ezzel kapcsolatban régebben nekem is döntenem kellett. Az volt a vágyam, hogy kimegyek Franciaországba Mnouchkine-hoz vagy Vasziljev felé veszem az irányt. Tanulni akartam, falni a színházat! De le kellett ülnöm szemtől-szembe saját magammal megbeszélni: vagy családanya leszek vagy a fanatikus színházcsinálást választom. Úgy döntöttem, hogy a színházi utam valahogy majdcsak kialakul, de az anyaság élményét nem szeretném kihagyni. Nem bántam meg. Mostani kettős feladatomat (anya és színésznő) persze megnehezíti, hogy maximalista vagyok. Anca azt mondja: éltanuló. Ez béklyó is. Ha magasra teszed a lécet, akkor minden küzdelmesebb, miközben pontosan tudod, hogy azt a lécet te magad tetted oda. Nagyon tud dühíteni, ha valami nem úgy sikerül vagy nem akkor, ahogy elgondoltam. De hál’ Istennek ezzel nem vagyok egyedül, vannak ebben még társaim ebben az előadásban is.”

A teljes interjú itt olvasható.