“A színész a haláláig játszik” – Trokán Péter válaszolt

2019 november 10. vasárnap, 10:10

Ötven éve van a pályán: vidéken kezdte, és most is vidéken játszik. Trokán Pétert a Szabad Föld kérdezte.

A Szabad Föld cikkéből:

“Koromhoz képest elfogadható az állapotom. Még nem voltam hetvenhárom éves, nem tudhatom, milyen erőben lehet ilyenkor az ember. Bár ha jobban belegondolok, apám ennyi idős korában már nem élt. Ehhez képest én szerencsésnek mondhatom magam. Persze teszek is az egészségemért. Huszonhat éve mindennap úszom. Ha netán kimarad pár nap, nem találom a helyem. Újpesten nőttem fel, mozgékony gyerek voltam, sokat sportoltam. Kosárlabdáztam, teniszeztem, síeltem. Aztán egy-egy sérülés után abbahagytam, tudomásul kellett vennem, hogy a fiatalos hév múlásával a mozgás is veszélyesebb üzemmóddá válik” – számolt be Trokán Péter.

Trokán Péter / Fotó: Stekovics Gáspár

“Ötven éve vagyok a pályán. Rólam már túl sok meglepetés nem derül ki sem a szakma, sem a közönség számára. Nincs más célom, mint hogy amit eddig csináltam, azt megfelelő fizikai-szellemi kondícióban folytassam, ameddig képes vagyok rá, illetve ameddig szükség van rám. Hiába vagyok már én is nyugdíjas, a színész a haláláig játszik. Az összes érzékszervünket zsigeri állapotban tartjuk, folyamatosan használjuk és ellenőrizzük. Fura dolog a színészet, nevezhetjük az önmegismerés tudományának is. De nem mindenki jut el odáig, hogy képes abból építkezni, amilyen valójában. Talán ezért válnak megkeseredetté, visszahúzódóvá némelyek. Most olvastam az interneten egy svéd orvos tanulmányában, hogy az idős embernek aktívnak kell maradnia, különben bizonyítottan rövidebb lesz az élete” – mutatott ár a színész.

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e eddigi szerepeivel, Trokán Péter így válaszolt: “Van bennem hiányérzet. Törőcsik Mari csupán öt-hat szerepéről gondolja úgy, hogy nem csinálná másként. Nálam is hasonló a helyzet. Ami pedig a szerepálmokat illeti, nekem sosem voltak. Minden azon múlik, hogy a színigazgató vagy rendező mit lát bennem. Ha belenézek egy filmbe vagy tévéműsorba, amelyikben szerepelek, egészen furcsa érzés kerít hatalmába, hiszen én ‘belülről’ másmilyennek tartom magam. De még a szerelmeim között is akadt, aki megpróbálta rám erőltetni a rólam kialakított véleményét, holott annak köze nem volt a saját valómhoz. Megint ott lyukadok ki, hogy mennyire fontos az önismeret.”

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.