Nagy Norbert: “Előbb-utóbb a valóság beéri a színházat”

2019 november 14. csütörtök, 10:00

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszerepet, Peter Kient alakító Nagy Norbertet a Fidelio kérdezte.

A Fidelio cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy mi volt az első reakciója, amikor szóba került, hogy gólyalábazni fognak majd az előadásban, Nagy Norbert elmondta: “Nagyon megörültem neki, és nemcsak a majomkodás miatt, hanem mert azonnal eszembe jutott, hogyan is tud ez szervesen kapcsolódni az előadáshoz. Ez nagyon fontos, hiszen mi nem úgy dolgozunk, hogy találunk egy anyagot, ami önmagában jól néz ki a színpadon, és ahhoz hozzáillesztjük a történetet, hanem igyekszünk a lehető legszorosabban kiindulni a szövegből. Itt pedig mégiscsak egy könyvtárról van szó, és ha csak a legalapvetőbb asszociációra, a létrázásra gondolunk, akkor látjuk, hogy a gólyalábazás nem is olyan elrugaszkodott ötlet. Ráadásul én teljesen biztonságban is érzem magam, el sem tudom képzelni, hogy baleset legyen. Persze, amikor az ember megfeledkezik magáról és a technikáról, vagyis hogy hogyan is kéne például esni, akkor az kevésbé kellemes, de mi alapvetően a mozgással foglalkozunk, ezért nem okozott különösebb nehézséget ez a munkafolyamat sem.”

Fotó: Vadócz Péter

Canetti hírhedt a nők iránt érzett gyűlöletéről. Nagy Norbert szerint ebben a szövegben kifejezetten aljas és számító nőkkel találkozunk, de nem szeretné, hogy ebből valamiféle politikai-közéleti olvasat kerekedjen. “Persze nekünk is egyből eszünkbe jutott, hogy az utóbbi években volt egy szép köre a különböző viselkedésformáknak, a női nem kérdéseinek, és hát itt tényleg az árnyoldalait látjuk mindennek, ahogy viszont folyik a darab, szerintem teljesen érthetővé válik ez az ellenszenv” – tette hozzá.

“Nem egyszer fordult elő az sem, hogy játszunk négy-öt évig egy darabot, és egy-egy mondatnak óriási feneke lesz, anélkül, hogy mi bármit is változtattunk volna, mert előbb-utóbb a valóság beéri a színházat. Ezért is gondolom azt, hogy a Kárpázathoz sem kell definíciókat rendelni, nem akarunk felülről mutogatni, hogy most figyelj ember, mi megmondjuk, milyen a te élted. Mindenki döntse el magában, hogy miként tud kapcsolódni ehhez a történethez” – mondta a színész.

A teljes interjú itt olvasható.