Vági Bence: “A Recirquel a cirkuszművészet egy új irányát hozta létre”

2019 november 19. kedd, 8:29

A Recirquel Újcirkusz Társulat alapítójával többek a My Land sikeréről, a kezdetekről és az társulat további terveiről beszélgetett a roadster.hu.

A roadster.hu cikkéből:

“A cirkusz egy igazi gyermekkori szerelem. Nagymamámmal rendszeresen jártunk a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol teljesen elvarázsolt az artisták bátorsága, ereje. A szememben ők igazi szuperhősök voltak, és azok mind a mai napig. Táncoltam, koreográfusnak és rendezőnek tanultam, rajongtam a zenés és a prózai színházért is, de a cirkusz is mindig ott volt a lelkemben. Adta magát, hogy amikor elérkezett az ideje, boldogan léptem az újcirkusz irányába” – mesélte Vági Bence.

Vági Bence / Fotó: Hirling Bálint, recirquel.hu

“Társulatunk a cirkuszművészet egy új irányát hozta létre. Mindig elmesélem, hogy én a tánc világából érkeztem az újcirkusz porondjára, ahol az első pillanattól kezdve természetes volt az eredeti művészeti ágam eszközrendszerének is az alkalmazása. Mára ez az alkotói munka alapjává vált, és létrejött a cirque danse: az új előadóművészeti műfaj, mely a klasszikus és a kortárs táncot ötvözi a cirkuszművészettel, de nem fél a színészettől, a történetmeséléstől, az összetett gondolatok és érzelmek megfogalmazásától sem. A Non Solus volt ennek az új műfajnak az első gyermeke, a My Land pedig már az igazán kiforrott megjelenítése” – mondta a Recirquel alapítója.

Vági Bence arról is beszámolt,. hogy a jövő évben is rengeteget turnéznak, a My Land-nek például bő egy hónapos holland turnéja lesz, majd hatvan előadásos francia turnéja. De az év legnagyobb kihívása az új produkciójuk, melyet maguk között légi balettnek hívnak, és a cirque danse irány folytatásaként a Müpa Fesztivál Színházában mutatnak be.

A teljes interjú itt olvasható.