A POSZT, a tao és a visszaélések ügyét is tárgyalta a Teátrumi Társaság közgyűlése

2019 november 25. hétfő, 15:25

A színházi szakmát élénken foglalkoztató kérdéseket tárgyalt mai közgyűlésén a Teátrumi Társaság.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése / Fotó: Színház.org

6 taggal bővült a Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság 22., Budapesten megrendezett közgyűlésén a legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet további hat taggal bővült, így jelenleg már 76 tagot képvisel. Az esemény házigazdája a hallás- és látássérültek számára akadálymentes színházi előadások létrejöttét hazánkban elsőként felvállaló 90 decibel Projekt volt. A közgyűlés megtárgyalta és nyilatkozatban foglalta össze az új előadó-művészeti többlettámogatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat, és szó esett a POSZT további sorsáról is.

Az OSZMI is csatlakozott

A tagok egyhangú szavazataival a Gyulai Várszínház, a Hagyományok Háza, Ivancsics Ilona és Színésztársai társulata, a Karaván Színház, a Magyarock Dalszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is felvételt nyert a Társaságba.

Balázs Péter, Bagó Bertalan, Herczeg Tamás, Nemcsák Károly a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén / Fotó: Színház.org

Az utalások év végéig megtörténnek

A közgyűlést Fülöp Péter, az EMMI kulturális államtitkárság helyettes államtitkára tájékoztatta a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszer eddigi eredményeiről, majd a Társaság tagszínházai is beszámoltak saját tapasztalataikról. A közgyűlési állásfoglalás szerint az új modell kiemelt erénye, hogy a tematikus pályázatokkal az előadó-művészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette, kezdve a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől, a fiatalok és a gyermekek színházi programjain keresztül, a fogyatékos emberek színházi élményeinek növelésén át egészen az infrastrukturális fejlesztésekig. (Az új támogatási rendszerről szóló nyilatkozat teljes szövege ITT olvasható.)

Vidnyánszky Attila, a Teátrumi Társaság elnöke és Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója, a társaság elnökségi tagja megerősítette: a megítélt támogatásokat 2019 december 31-ig minden színház megkapja.

Vidnyánszky Attila, Fülöp Péter a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén / Fotó: Színház.org

“Ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja”

A szexuális zaklatások kérdésében az MTT álláspontja a korábban a színházi világban felmerült esetek óta változatlan: minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is. Ha pedig egy művész kényszerít bárkit bármire, ami annak akarata ellen van, az különösen bántó, fájó és elfogadhatatlan, hiszen a művészet lényege a szabadság. (…) ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell. (A nyilatkozat teljes szövege ITT olvasható.)

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén / Fotó: Színház.org

“Az igazodási vágy rendkívül romboló”

Vidnyánszky Attila a közgyűlést követő sajtótájékoztatón hozzátette: “A visszaélésekről gondolkodva akarva-akaratlan a művészeti képzésig juthatunk el. A történtek azt mutatják, hogy a szakma egy része elfogad bizonyos játékszabályokat, viszonyrendszereket, amelyek felülvizsgálatra szorulnak. Utána kell járni, kinek hol van a felelőssége abban, hogy neves művészek nem mernek felszólalni”. Arról is beszélt, hogy az az igazodási vágy, ami az alkotókba ég a pályára való felkészülés során rendkívül romboló, “mindannyiunk felelőssége, hogy harcoljunk ez ellen” és hogy “egyenes gerincű, véleményüket bátran felvállaló emberek jöjjenek ki az egyetemekről.”

Cseke Péter, Oberfrank Pál, Szabó László, Vidnyánszky Attila, Pataki András, Szabó Ágnes a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén / Fotó: Színház.org

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból

Az MTT elnöksége tájékoztatta a közgyűlést a POSZT tulajdoni arányaival kapcsolatos megkeresésről: a Magyar Színházi Társaság ajándékozás keretében felajánlotta 1/6 arányú tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak. Az MTT közgyűlése úgy döntött, hogy az MTT elnökségét bízza meg a tulajdonrész esetleges átvételével kapcsolatos tárgyalásokkal és egyben felkérte az elnökséget, hogy vizsgálja meg az országos színházi találkozó megújításával – beleértve új helyszín megtalálását is – kapcsolatos lehetőségeket.

Vidnyánszky Attila azt is kifejtette, a Pécsi Országos Színházi Találkozót újra kell gondolni és érdemes volna teret adni annak az újra és újra felmerülő ötletnek, hogy vándorfesztiválként működjön tovább. „Egymás után újulnak meg színházaink. Miért ne mutatnánk meg az elért eredményeket a teljes szakmának? Meggyőződésem, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színház az ország legszebb színházépülete lett, komoly logika van abban, hogy egy színházi találkozóra ott kerüljön sor, majd Szolnokon, Debrecenben és így tovább” – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Színház.org

A Magyar Teátrumi Társaság idén decemberben 10. alkalommal adja át a Társaság által a színházi háttérszalmák elismerésére alapított Magyar Teátrum Díjat. Az ünnepélyes, nagyszabású gálát 2019. december 17-én rendezik a Fővárosi Nagycirkuszban.

A Magyar Teátrumi Társaság tavasszal tartja következő közgyűlését.

Színház.org