“A zaklatási ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja” – A Teátrumi Társaság közleménye

2019 november 25. hétfő, 14:11

Nyilatkozatot adott ki a Magyar Teátrumi Társaság a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán. Az alábbiakban olvashatják.

A szexuális zaklatás kérdésében általában az MTT álláspontja a korábban a színházi világban felmerült esetek óta változatlan: minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is.

Ha pedig egy művész kényszerít bárkit bármire, ami annak akarata ellen van, az különösen bántó, fájó és elfogadhatatlan, hiszen a művészet lényege a szabadság.

Mélyen sajnáljuk, hogy a magyar kulturális életben megint egy, a szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben álló ügyről kell beszélni: ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Miután sem a budapesti Katona József Színház, sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tagja a Magyar Teátrumi Társaságnak, nem érezzük dolgunknak, hogy Gothár Péter művésztársait szexuálisan zaklató ügyében ennél részletesebben állást foglaljunk.

Záradék:

Elfogadta a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése.

Kelt 2019. november 25. napján