“Új korszakát kezdhette meg a hazai előadó-művészeti szcéna” – A Teátrumi Társaság közleménye

2019 november 25. hétfő, 14:25

A Teátrumi Társaság a színházi világban történt szexuális visszaélések mellett nyilatkozatot adott ki a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszer tapasztalatairól is. 

A kulturális társaságiadó-támogatás (Tao.) megszüntetésével párhuzamosan a kormány 2019. január 1-jével kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatását. Az új rendszer első évének zárásához közeledve szükséges számot adni a kezdeti lépések tapasztalatairól.

Mindenekelőtt rögzítjük, hogy a korábbi adóalapú finanszírozási rendszer tíz év alatt jelentős átrendeződést eredményezett a szcénában, amelynek köszönhetően az értékorientált, minőségi alkotástól a kommerszművészet irányába tolódott el előadó-művészeti életünk. Ezzel párhuzamosan üdvözöljük az új előadó-művészeti többlettámogatási rendszer alapelvét, miszerint az állam nem cél nélküli forrást, hanem feladathoz kötött támogatást nyújt. Kiemelt erénye az új modellnek, hogy a tematikus programkiírások keretében az előadó-művészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette, kezdve a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől, egészen az infrastrukturális fejlesztésekig.

Valljuk, hogy a fenntartható működés és alkotómunka összekapcsolódik a nemzeti értékekre épülő, a teátrumok ars poeticájának megfelelő, valamint a magyar állampolgárokat szolgáló előadó-művészettel. Ez a szellemiség hatja át az új rendszert is, amely mind egzisztenciális, mind szakmai értelemben pozitív tapasztalatokkal gazdagította szakmai szövetségünket.

Meggyőződésünk, hogy ezzel egy új korszakát kezdhette meg a hazai előadó-művészeti szcéna, amihez a Magyar Teátrumi Társaság tagsága a jövőben is teljes támogatását biztosítja.

Záradék:

Elfogadta a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése.

Kelt 2019. november 25. napján

Vidnyánszyky Attila

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke

A színházi világban történt visszaélések és szexuális zaklatások kapcsán kiadott közleményt ITT érhetik el.