Gera Marina: “Nagyon hosszú út áll mögöttem”

2019 november 28. csütörtök, 12:07

Az első magyar Emmy-díjas színészt a kultura.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

A magyar jelöltet választotta az Amerikai Filmakadémia a tavalyi év legjobb színésznőjének az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. Nemcsak díjazottként, de jelöltként sem volt még soha magyar az Emmy fesztiválon annak fennállása óta. “Az elmúlt két hónap tele volt ambivalens érzésekkel. Mikor kiderült a jelölésem, sírtam, szorongtam a hihetetlen boldogság mellett. Elértem azt a jelölést, és megnyertem azt a díjat, amit magyar színész előttem még soha. Ez a legnagyobb elismerés, amit színész kaphat egy tévéfilmben nyújtott alakításért. Az Emmy a televíziós Oscar-díj. Azzal, hogy ezt a szobrot most a kezemben tartom, úgy érzem, hogy fentről rám tett valaki egy szerencsecsillagot. Szeretnék dolgozni továbbra is. Ez a legfontosabb” – hangsúlyozta Gera Marina.

Gera Marina az Emmy-díjjal / Fotó: AFP

“Nagyon hosszú út áll mögöttem. Kétéves korom óta színésznő szerettem volna lenni, és mindent erre tettem fel. Két meghatározó embert említenék most: az egyik az apukám. Nem a biológiai, de mégis az igazi. Ötéves koromtól támogatott, segített. Bár ő villamosmérnök, együtt készültünk a szavalóversenyekre. Az ő iránymutatásával hónapokon keresztül olvastam egy-egy vers hátteréről. Együtt találtuk ki, milyen monodrámával foglalkozzam, és ahhoz elolvastatott velem több tucat könyvet. Felépítettem a szereplő egész életét, hogy öt percet megmutassak belőle. Szerintem ilyen a valódi színészi munka. Az Örök télben is ilyen metódussal dolgoztam. Ezt tőle tanultam. Óriási ajándék, hogy az ember már kisgyermekként képes saját magán dolgozni, mert valaki ebben utat mutat” – mesélte a színésznő.

“Azért állhatok most itt Emmy-nyertesként, mert volt egy olyan szomorú történelmi korszakunk, amelyet az Örök tél alkotói vászonra vittek. Emlékezni nagyon fontos. Ez a díj, pont ezen a napon, november 25-én, a Szovjetunióba elhurcolt magyarok emléknapján fényesen csillog értük, mint egy gyertya. A hazámat képviselni a legmeghatóbb érzés egy ilyen fesztiválon” – mondta Gera Marina.

A teljes interjú itt olvasható.