Pintér Béla: “Írás közben elvégzem a rendező és a színész munkáját is”

2019 november 29. péntek, 7:44

21. évadát kezdte meg a társulat, Pintér Bélát a Business Class magazin kérdezte.

A bcmagazin.hu cikkéből:

“A repertoárban nem lesz változás. Szeptembertől júniusig a Szkénében, a Fészek Művészklubban, az UP Újpesti Rendezvénytérben és a Katona József Színházban játszunk. Új előadásunkat, amelynek címe Anya szeme fénye, Jordán Adél, Nagy Ervin és Jankovics Péter vendégszereplésével és a társulat tagjaival, Thuróczy Szabolccsal, Stefanovics Angélával, Roszik Hellával és Fodor Annamáriával Újpesten fogjuk bemutatni” – számolt be az alkotó.

Pintér Béla a darabbal kapcsolatban elárulta, közéleti hírek és John Cassavetes Premier című filmjének egy feszült, kínos pillanata ihlette, valamint egy dokumentumfilm, amelyben egy drogfüggő házaspár a kisgyereküknek kábítószert ad, amibe a gyerek belehal.

Társulatvezetés mellett szerző, rendező és színész vagy. Arra a kérdésre, hogy melyik a legnehezebb, Pintér Béla így válaszolt: “Az írás. Darabot írni a semmiből… Leülök, előttem a fehér lap, és bár van egy vezérmotívum, amelyhez csatlakoznak még motívumok, és eszembe jut a darab eleje, a vége, a legfontosabb drámai fordulópont, de akkor is, mindezeket a semmiből kell előteremteni. Nagyon nehéz szülés. Olykor még magamat is meg kell lepnem a klaviatúra előtt… De megkönnyíti a feladatot, ha kellően motivál az alapanyag, a téma. Ugyanakkor a darabot úgy kell megírni, hogy rendezni és játszani lehessen, vagyis írás közben elvégzem a rendező és a színész munkáját is.”

A teljes interjú itt olvasható.