Márkus Sándor: “A báb nekem olyan, mint a zenésznek a hangszer”

2019 december 01. vasárnap, 7:47

A Kosztolányi Dezső novellái alapján készült Esti Kornélt próbálja Szilágyi Bálint rendezésében a Budapest Bábszínházban. Márkus Sándort a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Számomra a báb fontos műfaj, már gyerekkorom óta jelentős részét képezi az életemnek. 2017-ben szerződtem a Budapest Bábszínházhoz, ahol nagyon jól érzem magam. A báb leginkább terápia nekem: szeretem, jól is érzem magam benne és tőle. Néha el is gondolkozom azon, milyen szerencsés vagyok, hogy még pénzt is kapok azért, amit élvezettel csinálok! Emellett szeretek kísérletezni is a bábokkal, ilyen volt például a Nylon Group, ahol egy egészen új technikát fejlesztettem ki, belülről, zsinórokkal mozgattuk egy óriási nylon-kéz ujjait. De említhetném a drónok mozgatta bábokat, vagy azt, amivel most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanárként kísérletezem: miniprojektor-fejű bábokat tervezek. Szeretném ezt a műfajt minél tökéletesebb, minőségi szinten űzni. A báb nekem olyan, mint a zenésznek a hangszer” – fogalmazott Márkus Sándor.

Szilágyi Bálinttal sokat dolgoznak közösen, hol mint rendező-látványtervező, hol mint rendező-színész páros. “Zsótér Sándoron keresztül ismerkedtünk meg, ő mutatott be minket egymásnak. Azt tudni kell, hogy Bálint és én két, teljesen más személyiség, egymás ellentétei vagyunk. Vicces, hogy ez az ellentét erősen jelen van a most készülő Esti Kornélban is, emiatt van, hogy a próbákon néha el is érzékenyülök. A mi kapcsolatunk alapvetően munkára épülő viszonynak indult, de mára talán mondhatom, hogy barátok lettünk. Nagyon egymásra találtunk, teljesen egy nyelvet beszélünk: mellette és vele teljesen szabadon tudok dolgozni. Amikor rendező-látványtervező párosként dolgozunk, akkor abszolút egymás partnerei vagyunk. Többször dolgoztam már a színészeként is vele, mint például most is” – mondta az alkotó.

December elején mutatják be az Esti Kornélt a Budapest Bábszínházban. “Alapvetően a novellákkal dolgozunk, így a történetről sokat mesélni talán nem szükséges, hiszen az vagy ismert az emberek számára, vagy bárki pillanatok alatt utána tud keresni az interneten. Az előadás az emberi életút négy szakaszát mutatja be: a fiatalságot, a fiatal felnőttséget, a felnőttséget és az érett kort. Négyen játszunk benne, mindenkinek jut egy-egy rész, amiben ő lesz Esti Kornél és Kosztolányi, aki narrálja az eseményeket, a többi jelenetben más szereplők bőrébe bújunk. A bábokat Lázár Helga tervezte, mindegyik egy-egy ismert személy alapján készült, olyanok, mint a kiállítási tárgyak, de tudnak bábként is funkcionálni. Főleg bunraku-technikával dolgozunk, de emellett lesz marionett és muppet is” – árulta el Márkus Sándor.

A teljes interjú itt olvasható.