“A Nemzeti Színház döntése alaptalan és diszkriminatív” – A kritikuscéh közleménye

2019 december 04. szerda, 14:37

A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljenek előadásairól a Színház folyóiratban. A Színházi Kritikusok Céhe közleményben reagált.

“A Színházi Kritikusok Céhének álláspontja szerint a Nemzeti Színház igazgatójának politikai döntése alaptalan és diszkriminatív, mivel egy közpénzekből fenntartott színház közpénzekből készült fotóiról van szó, amelyeket bizonyos (részben vagy egészben szintén közpénzből készült) lapok használhatnak, a Színház folyóirat pedig nem. Az intézkedés sérti az olvasók és a nézők tájékozódáshoz való jogát, és akadályozza, hogy a Nemzeti Színház előadásairól szóló cikkek a színházi emlékezet részévé váljanak” – áll a szervezet közleményében.

Mint ismeretes, a Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljenek előadásairól a Színház folyóiratban. A szerkesztőségükhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésüket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységük folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról.