Mácsai Pál: „Káros és helytelen politikai síkra terelni a Gothár-ügyet”

2019 december 05. csütörtök, 11:56

Nem egy politikai kérdés a Gothár-ügy, ami egyébként az egész szakmát megviseli – erről beszélt Mácsai Pál az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A Fővárosi Közgyűlés döntése után továbbra is Mácsai Pál vezetheti az Örkény Színházat. A művész az Egyenes beszéd című műsorban elmondta, hogy a tervezett ötéves időszak programja billentette át, hogy újabb öt évnek fusson neki. Ebben az évadban például nyolc előadásuk van műsoron, ami a színházukhoz képest nagy szám. Mint mondta, igyekszik teret adni a fiatalabb rendezőknek is, amit a közönség is jól fogad.

Az utóbbi időben nagy port kavart Gothár Péter ügye, vannak, akik már a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének lemondását követelik. Mácsai Pál szerint ez nem egy politikai kérdés, hiszen többet lehet arról olvasni, hogy a Katona József Színház liberális gondolkodású, mint magáról az ügyről és annak kezeléséről. Egyúttal „káros és helytelen” arra használni egy ilyen ügyet, hogy annak politikai hozadéka legyen.

Saját társulatában is beszéltek a zaklatási ügyekről, szerinte ez nem a szakma erkölcstelenségéről szól, hanem konkrét emberek eltévelyedéséről. Mint mondta, ha valaki elkövet valamit, ami kívül esik az illendőn, akkor az a menet, hogy bűnhődik, majd azt követően úgymond nincsen priusza és megbocsátást nyer. Nagy kérdés, hogy mi lehet itt a bűnhődés, és az meddig tart.

Mácsai arról is beszélt, hogy a független színházak sorsa és bevételei bizonytalanok, ezért arra jutottak, hogy a szavakon túl konkrétumokra lenne szüksége ennek a területnek, jelesül pénzre. Abból lehet ugyanis előadást készíteni. Ezért akcióba kezdtek, aminek keretein belül portrésorozat készült róluk, ezt száz példányba kínálják eladásra az adventi időszakban. Remélik, hogy ebből a független pályakezdőknek tudnak majd segítséget nyújtani.

Forrás: atv.hu
Leadfotó: Menház Színpad