“Megerősített kilövési parancs a Színház- és Filmművészeti Egyetemre” – Újra írt Janisch Attila

2019 december 05. csütörtök, 12:13

Gothár Péter ügyével a kormánymédiát végighaknizó Kálomista Gábor minden mondata valóságos tények és bizonyítékok nélküli rágalomzuhatag, amelynek erősen gyanítható célja a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Katona József Színház tönkretétele és bekebelezése, közvetetten pedig a SZFE teljes tanári karának szakmai ellehetetlenítése, lecseréltetése – írja a Magyar Narancsban megjelent publicisztikájában Janisch Attila, az egyetem tanára.

“A jogos felháborodást keltő Gothár-ügyről mind jobban leváló bekebelezési szándék egyre nyilvánvalóbb, és egyre gátlástalanabbul artikulált. A forgatókönyv már nyilván elkészült, s aszerint dolgoznak hangyaszorgalommal a morál és az erkölcs e nemes vitézei. Ebben a pillanatban ezeknek az intézményeknek (a SZFE és a Katona József Színház) és a dolgozóinak, vezetőinek morális lejáratása zajlik de facto rágalmazással, hitelrontással és az intézmények és tanáraik jó hírnevének megsértésével” – írja Janisch Attila.

A rendező szerint a régi terv megvalósításához kapóra jött Gothár Péter botránya, minthogy azt közvetlenül, illetve közvetetten e két intézményhez tudják kapcsolni. “Csak arra kell ügyelniük, hogy a tényeket elferdítve, átszínezve, kizárólag a saját értelmezésük szerint tálalják és maszatolják szét – amiben nagy gyakorlatuk van” – fogalmaz írásában.

“Rettegő, megnyomorított hallgatókról beszélnek és a ‘szakmai képzést háttérbe szorító identitásképzésről’, azt állítják (!), hogy a sikeres felvételi, a sikeres vizsgák és sikeres diplomázás feltétele, hogy az egyetemi oktatásba bekerülő hallgatók baloldaliak és liberális szemléletűek legyenek. Határozottan állítják, hogy más szemléletű jelentkező a SZFE hallgatói közé nem kerülhet be és/vagy nem végezhet ott. Ez az állítás okot adhatna arra, hogy soroljam a nem baloldali és nem liberális szemléletű hallgatók neveit, de ha akarnám, akkor sem tudnám ezt megtenni, mert fogalmam sincs, hogy a hallgatóimnak mi a politikai hitvallása, vagy épp milyen irányú a szexuális orientációja, ugyanis ezek a kérdések soha nem merülnek fel sem a felvételik, sem a vizsgák, sem a képzés során. De miért is merülnének fel? A felsőoktatási művészképzésben – ahogyan semmilyen más oktatásban, felsőoktatási képzésben – nem lehet tényező a politikai és / vagy szexuális orientáció, hanem kizárólag a tehetség és a szakmai alkalmasság a meghatározó” – szögezi le Janisch Attila.

A teljes írás itt olvasható.