Kocsis Máté szerint megszavazzák a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot

2019 december 06. péntek, 17:02

Noha még nem nyújtották be a színházi finanszírozást átalakító törvényjavaslatot, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté már bejelentette a Facebook-oldalán, hogy megszavazzák.

Fotó: MTI

Kocsis Máté posztjában azt írta,

a Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést.

A tervezetről egyelőre csak értesülések vannak, azok szerint a független színházak nem kapnak majd támogatást, a vegyes “fenntartású és finanszírozású” kőszínházak igazgatóinak kinevezésébe beleszólhat Kásler Miklós miniszter is, ahogy a leváltásnál is lehet szava.

A HVG úgy tudja, a fővárosi színházak támogatásának nagyobbik részét adja az állam, így ha a minisztérium ezeket vegyes fenntartásúnak tartja, Kásler a fővárosi színházak döntő többségénél beleszólást kap.

“Ugyan az első feltételezésekkel ellentétben nem szűnik meg  a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), de így is komoly átalakításokra kell számítani, amennyiben megszavazzák a módosításokat, és ezek bizony a színházakat is érintik. Amennyiben egy intézmény állami támogatást vesz igénybe a működéséhez – mint a fővárosi kőszínházak többsége –, a jövőben vegyes finanszírozásúnak minősülne, és az igazgatókinevezéseknél vétójogot kapna Kásler Miklós miniszter” – írta az Index.hu.

A városvezetés tiltakozik a terv ellen, Karácsony Gergely levelet írt Gulyás Gergely miniszternek. A főpolgármester látta az “egyes kultúrstratégiai intézkedésekről” szóló kormányzati előterjesztést, ami megítélése szerint

egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát azzal, hogy a művészi szabadságot kiszolgáltatja a politikai kinevezetteknek.

Karácsony szerint a javaslat “megengedhetetlen módon” alakítaná át a fővárosban működő színházak finanszírozását, a színházigazgatók státuszát. 

 A Magyar Nemzet egy cikke, amiben egy meg nem nevezett forrásra hivatkoznak, azt írja, hogy “a Katona József Színházban kialakult állapotok” miatt készül megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát.

“A kormány nem fogja csökkenteni a színházak fenntartására szánt összeget, de minden egyes intézményt át fognak világítani, mert a Gothár-ügy a felszínre hozta, hogy aligha egyedi esetről van szó. A kormány a tulajdoni viszonyokat nem fogja megváltoztatni, és ha egy adott önkormányzat az állam szerepvállalása és partnersége nélkül akar színházat fenntartani, továbbra is megteheti, ha állja a költségeket”

– írják. 

A Független Előadó-Művészeti Szövetség már elindította petícióját, amivel a törvénytervezet ellen tiltakoznak. A Magyar Színházi Társaság pedig egy közleményt adott ki amelyben úgy fogalmaznak:

“Ki kell mondani, hogy ha törvényerőre emelkedik a széles szakmai egyeztetés nélkül készült egyéni képviselői indítvány, az alapjaiban rengetné meg a magyar színházi struktúrát, több ezer színházi alkotó és háttérdolgozó életét a fővárosban és azon kívül egyaránt. Ez elfogadhatatlan”

– vélekednek. A teljes közleményt Itt olvashatják.

Forrás: Színház.org, Magyar Nemzet, HVG