“Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!” – Kampányt indítottak a függetlenek

2019 december 06. péntek, 17:20

A Független Előadóművészeti Szövetség kampányt indított az új kulturális salátatörvény tervezet ellen, és ehhez várják minden színház és kulturáért aggódó állampolgár csatlakozását.

A Független Előadóművészeti Szövetség közleménye:

“Ennek első lépése egy az országgyűlési képviselőknek címzett online petíció az aHang felületén, amit  már több mint 4000-en írták alá:

https://terjed.ahang.hu/campaigns/fesz

Emellett közös kiállásra kértük fel a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit a készülő kulturális törvény ellen, amely alapjaiban írná át a magyar kulturális életet, és ellehetetlenítené számos szervezet és művész tevékenységét.

A csatlakozó színházak december 6-tól 11-ig minden előadásuk után szolidaritási akcióra kérik fel a nézőiket. Az előadás után a színház vezetője vagy színésze kiáll a színpadra, és felolvassa a petíció szövegét vagy elmondja a színház saját üzenetét a tervezett változással kapcsolatban. Ezután a nézőket a színpadra inivtálják, és készül egy közös fotó a társulattal, amit a színház a saját felületein közzétesz.

A kampányhoz csatlakozni lehet továbbá az akcióhoz készült FB profilkép keret (badge) megváltoztatásával:

https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=588439155301591

A petíció szövege:

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül!

Egy friss törvénytervezet szerint:

– Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot

– Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)

– Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék. 

Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére!

A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!

Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.

Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen.

Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Követeljük, hogy – amennyiben az benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!”