‘A kultúra nemzeti alap’ – Művészek videója a tüntetés elé

2019 december 08. vasárnap, 10:56

Pintér Béla, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Ónodi Eszter, Nagy Zsolt, Kováts Adél, Bálint András, Pogány Judit, Gálffi László, Péterfy Bori és Mácsai Pál közös videót tett közzé a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért.

“A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki” – írta szombaton közösen kiadott közleményében a FESZ, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Katona József Színház.

December 9-ére tüntetést is szerveztek a kultúra finanszírozását és a színházigazgatók kinevezését érintő új kulturális törvényjavaslat ellen.

Helyszínváltozás: a nagy érdeklődésre való tekintettel a tüntetés helyszínét áthelyezték a Madách térre. A kezdési időpont továbbra is december 9., hétfő 18 óra.

Szolidaritási szelfi a Katonában a Nóra után / Fotó: Katona József Színház

Több ismert színházi alkotó most közös videót is közzé tett ‘A kultúra nemzeti alap’ címmel, a Katonában pedig ‘szolidarítási szelfi’ is készült a nézőkkel a Nóra és a Holt lelkek előadása után.