Cserhalmi György: “A kormánynak nincs beleszólási joga a színházak működésébe”

2019 december 09. hétfő, 17:32

Színészeket és színházigazgatókat kérdezett a 24.hu arról, mit gondolnak a nagy tiltakozást kiváltó kulturális törvényjavaslatról.

Cserhalmi György / Fotó: Kovács Attila/MTI

“Nem értek egyet ezzel a tervezettel, mert az állam és a kormány nem a saját pénzét költi, hanem az enyémet, így nincs beleszólási joga a színházak működésébe. Bár beteg vagyok, de természetesen ott leszek este a Madách téren a tüntetésen” – mondta Cserhalmi György a 24.hu-nak.

A Nemzeti Színház tagja, Szarvas József azt mondta, hogy ő ma játszik este, ezért nem tud ott lenni az esti tüntetésen. A törvénytervezetről azt mondta, hogy úgy látja, az új szabályozás nem csorbítja a művészi szabadságot. Azzal egyetért, hogy legyen vétójoga is akár az államnak a színház-igazgatók kinevezése kapcsán.

A Centrál Színház igazgatója, Puskás Tamás szerint a legfontosabb a színháznál – akár az állam, akár az önkormányzat a fenntartó –, hogy közpénzről beszélünk, így csak demokratikusan megválasztott döntéshozók sáfárkodhatnak vele. A lényeg, hogy ezek az emberek a legjobb belátásuk szerint ítéljék meg és döntsenek ezekről a dolgokról.

Forrás: 24.hu