Kormányszóvívő: “Az állam nem tud úgy támogatni kulturális intézményt, hogy annak működésébe ne legyen beleszólása”

2019 december 09. hétfő, 9:43

A héten szavazhatja meg az Országgyűlés a kulturális élet működésének szabályozásáról szóló módosító javaslatot. Hollik István kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

Hollik István kormányszóvívő / Fotó: MTI / Illyés Tibor

“Egy forinttal sem fog kevesebbet fordítani a kormány a kultúra támogatására, ám az állam nem tud úgy támogatni kulturális intézményt, hogy annak működésébe ne legyen beleszólása” – jelentette ki vasárnap a Magyar Nemzetnek Hollik István kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a kormány Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányát követően a magyar kulturális élet működésének szabályozásáról döntött.

Szavai szerint mindössze abból a szempontból történik változás, hogy az állami fenntartású kulturális intézményekben, amelyeknek a működését az állam is finanszírozza, a vezető kinevezését is az állam határozza majd meg. A tisztán önkormányzati fenntartású kulturális intézményeket a módosítás természetesen nem érinti, csak a vegyes fenntartásúak esetében fogalmazódott meg az az igény, hogy a kormányzat az intézmények működésével kapcsolatos fontos döntésekben is élhessen a felelősségével, amelyet finanszírozóként már eddig is gyakorolt – fejtette ki Hollik István.

A kultúrstratégiai intézkedésekről szóló módosítás értelmében a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 11 milliárd forintos költségvetését a Nemzeti Kulturális Tanács döntéskörébe helyeznék át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárcavezetője pedig egyetértési jogot kapna a nemzeti és a kiemelt előadó-művészeti szervezetek vezetőinek kinevezésében és menesztésében, amennyiben azok állami támogatást vesznek igénybe – emlékeztet a Magyar Nemzet.