“Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – Pintér Béla beszéde

2019 december 09. hétfő, 23:15

A rendező erős beszédet mondott a kormány kulturális törvényjavaslata ellen szóló tüntetésen.

Pintér Béla hajnalban még felkiáltójelekkel tűzdelte tele beszédét, este – a törvénytervezet megjelenése után – azonban már csupa kérdőjellel olvasta fel:

“2019 december 11-én a magyar kormány mégsem szünteti meg a független színházak éves támogatását? A Fidesz-KDNP 2010 óta ugyan alkalmazza a lassú kivéreztetés technikáját velünk szemben, most egy pillanatig lehullt az álarc, de mégsem döfik markolatig a tőrt szívünkbe? Az új törvény hatályba lépésétől kezdve a magyar adófizetők pénzéből mi függetlenek mégis kapunk néhány fillért?

Azok a forintok ezentúl nem a Nemzeti Színház milliárdos költségvetését duzzasztják és Mága Zoltán cukorsziruppal gyantázott vonóját sem fogják díszíteni? Kedves Fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezután is hozzánk fogtok színházba járni? Mert idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki vagy ha nem az, akkor kxxva unalmas és hazug. És a kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti se!

Pintér Béla / Fotó: Színház.org

Fészkelődtök, ásítoztok, alszotok egyet, mert unjátok, mert ti is a metsző humorú, fájdalmas színházat szeretitek. Ezért mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden független színházrendezőt és társulatot, mint ahogy ezt tettétek annak idején a Krétakörrel és a Szputnyikkal is? Mégsem mészároltok le bennünket, mégsem mészároljátok le a legjobb kőszínházakat, elsősorban a Katona József Színházat? Megijedtetek, hogy eljöhet a perc, amikor felelni fogtok a magyarok Istene előtt, mert az ő haragja sújt le rátok? Megijedtetek, hogy bűnhődni fogtok nem is akárhogyan? Megtudtátok, hogy a pokolban kipeckelt szemmel kell majd néznetek Balázs Péter szolnoki rendezéseit, a Magyarország – Wales világbajnoki selejtezőt, és a végtelenített Bayer-showt? Mégsem fogtok bűnhődni, mégsem vagytok gyilkosok, mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – kérdezte Pintér Béla.

A tüntetés részleteiről ITT olvashatnak.