“Aki fizet, az rendel” – Friss hír a színházigazgatói kinevezésekről

2019 december 10. kedd, 9:24

Nem szigorítja a parlament törvényalkotási szuperbizottsága (TAB) a tegnap este benyújtott 10 pontos “összegző” módosítóindítványával a színházakról és a kulturális intézményekről szóló kormányjavaslatot, ami nagy szakmai tiltakozást váltott ki. Mindössze 10 “nyelvhelyességi és jogtechnikai módosítást” javasolnak – számolt be az ATV.

“A vezetői kinevezés módját” közösen határoznák meg

A kormány törvényjavaslata ugyanakkor arról rendelkezik, hogy a közös, állami-önkormányzati fenntartású színházakban “a vezetői kinevezés módját” közösen határoznák meg a pénzt kérő önkormányzattal, azaz, az EMMI-miniszter, Kásler Miklós beleszólást kaphat az igazgatói kinevezésekbe. A “kinevezés módja” kifejezést a TAB tegnap esti bizottsági módososító-javaslata sem pontosította.

Fekete Péter / Fotó: MTI

Fekete Pétert kérdezték

A bizottsági ülésről távozóban Fekete Péter kulturális államtitkár az atv.hu kérdésére, tervezik-e “beszántani” a Nemzeti Kulturális Alapot, illetve, hogy vétójoga lesz-e az EMMI miniszternek a színházigazgatók kinevezésében, azt nyilatkozta: a független előadóművészeti szervezetek által petícióra bocsátott három pont nem felel meg a valóságnak. Nem kerül “beszántásra” a Nemzeti Kulturális Alap, nem az EMMI minisztere fogja kinevezni a színházak igazgatóit, és a független előadóművészek forrása a 2020-as esztendőben sem fog csökkenni.

“Aki fizet, az rendel”

Ami a színházigazgatók kinevezését illeti, az ATV forrása úgy fogalmazott:

“Aki fizet, az rendel”. Ő a 40 százaléknál húzott egy határt: eszerint, ha az önkormányzat a színház működtetésének a 40 százalékát tudja finanszírozni legalább, akkor meghatározhatja, ki legyen a színházigazgató, de ha ennél kisebb arányban tud csak fizetni, akkor az állam, aki nagyobb részt vállal a finanszírozásban “igenis beleszólhat, hogy nézzen ki a színház vezetése”. A törvényjavaslat szerint ilyen esetben egyeztetni kell.

Forrás: ATV

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal. Erről korábban ITT írtunk.