“Lesz még ezek után valaki, aki tud hallgatni?” – Fullajtár Andrea beszéde

2019 december 10. kedd, 8:29

A Madách téren Szabad Ország, Szabad Város, Szabad Művészet címmel tartottak demonstrációt a színházi törvénymódosító javaslat ellen. Az első felszólaló, a Katona József Színház művésze Fullajtár Andrea beszédét tesszük közzé.

A tüntetés részletes beszámolóját Itt olvashatja.

Tudsz titkot tartani? Tudsz hallgatni, hallgatni, hallgatni, hogy megvédj egy áldozatot? Tudsz hallgatni, hogy megvédj egy társulatot? Feltartod a kezed és szavazol. Megpróbálsz egy ügyet kivizsgálni. Vállalod a fájdalmas szembenézést, a veszteségeket, vállalod, hogyv utána nem érzel elégtételt, saját szemedben inkább tűnsz kegyetlennek, mint igazságosnak, vállalod ennek a felelősségét és a terheit? Igen?

Na jó, akkor nézd, hogy mit tesznek az ügyeddel azok, akiknek ez kapóra jön. Nézd, ahogy meghazudtolják, nézd, ahogy felhasználják, meghazudtolják, kifordítják, ellened hadba állítják, minen eszményed aljasnak, mérgezőnek titulálják, nézd, ahogy teljesítményed negligálják és közpénzzel kitömött propagandájuk üvölti: te vagy a romlott, te vagy az érdemtelen. Nézd, ahogy táblát akasztanak a nyakadba, mert új neved van: zaklatószínház.


Nézd, ahogy törvényt készítenek, hogy már abba se legyen beleszólásod, kivel dolgozz, sőt, eljött az idő, hogy beszántsák a függetleneket, mert megvan az ürügy, a “normális eljárás”.

Na, tudsz még hallgatni?

Lesz még ezek után valaki, aki tud hallgatni?

A tüntetés részletes beszámolóját Itt olvashatja.