“Csak a kölcsönös bizalom lehet az alapja értékteremtő együttműködésünknek” – Fekete Péter levele a színházaknak

2019 december 11. szerda, 8:58

Az ATV birtokába jutott a levél, amelyet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár küldött a színházi vezetőknek, miután nyilvánosságra került a kultúra finanszírozásáról szóló módosító javaslat.

“Hiszem, hogy csak a kölcsönös bizalom lehet az alapja a nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és gyarapítása érdekében meglévő, értékteremtő együttműködésünknek. (…) Az elmúlt napokban sajnálatos módon olyan, rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások láttak napvilágot különböző médiumokban, amelyek előtt az általam vezetett Kultúráért Felelős Államtitkárság megdöbbenve és értetlenül áll” – írja Fekete Péter.

Fotó: Vajda János / MTI

Az államtitkár szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, mely szerint „beszántásra” kerül a Nemzeti Kulturális Alap, hazugság az az állítás, amely szerint a kultúráért felelős miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati fenntartásban lévő színházak igazgatója, “szikrája sem igaz” annak az állításnak, mely szerint megszüntetésre kerül a független előadó-művészeti szervezetek állami támogatása, veszélybe sodorva ezzel e szervezetek létét.

Fekete Péter szerint a kormány nem csökkenteni, hanem növelni szándékozza az előadó-művészeti alkotók és alkotóközösségek támogatását, a független színházak működésére és produkcióira a költségvetésben biztosított a forrás, és az eddigi pályázati rendszeren keresztül változatlanul elérhető számukra, az állam pedig nem elveszi, hanem visszaadja a színházakat az önkormányzatoknak. “Amennyiben a fenntartók kérvényezik, kiszámíthatóbb módon, tervezhetően nyújt támogatást az állam, közös működtetés keretében” – fogalmaz levelében az államtitkár.

Forrás: atv.hu

A kultúra központi finanszírozását érintő új törvényjavaslatról szerdán szavaznak a parlamentben, a tervezetről bővebben itt olvashat.