Elfogadták az új kulturális törvényt

2019 december 11. szerda, 11:59

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a kulturális törvénycsomagot. A szöveg érdemben már nem változott ahhoz képest, amit három nappal ezelőtt a kormány hivatalosan benyújtott.

Az eredeti tervezet még alapjaiban forgatta volna fel a kulturális finanszírozás rendszerét, kiüresítette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, ezek az elemek végül nem kerültek be a törvénybe. Ugyancsak puhult a törvénytervezet legnagyobb felháborodást kiváltó része, hogy a kormány beleszólást kapott volna az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe. Ezt kormánypárti politikusok a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botránnyal indokolták, és zaklatószínházakról, eltussolt bűncselekményekről beszéltek – számolt be az Index.

Forrás: parlament.hu

Mostantól lesznek közös működtetésű színházak, eddig csak állami és önkormányzati fenntartású színházak voltak. Ezek megmaradnak, de ha egy színház működtetéséhez állami támogatást fogad el, akkor közös működtetésűnek minősül. A közös működtetést az önkormányzat kérvényezheti és kormányhatározatban döntenek róla. Erről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a vezetői kinevezés módját is.

A törvény felállít egy Nemzeti Kulturális Tanács nevű stratégiai tervező testületet. Ennek az elnökét a kormány nevezi ki, tagjai még a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és a kultúrstratégiai intézmények vezetői. Ez a testület ágazati fejlesztési terveket készít, és javaslatokat tesz a kormánynak. Meghatározza a kultúrstratégiai intézmények körét, amelyeknek öt évre biztosítja a pénzügyi hátterét hosszú távú finanszírozási megállapodással.

Összesen 17 kultúrstratégiai intézmény lesz: a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a szentendrei Skanzen, az NMI Művelődési Intézet és a Nemzeti Filmintézet. (A törvénytervezetről bővebben itt olvashat.)

Forrás: Index