“Vágyom rá, hogy megtudjam, mi a terv” – Kocsis Gergely nyílt levele Gulyás Gergelynek

2019 december 12. csütörtök, 16:55

A Katona József Színház művésze Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett nyílt levelét olvashatják.

Az előzményekről:

“Gothár Péter rendező zaklatási ügye nem maradhat következmények nélkül” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a parlamentben előző nap elfogadott kulturális tárgyú törvénymódosításról szólva.
Gulyás Gergely kifogásolta egyúttal, hogy annak a színházigazgatónak “a haja szála sem görbül”, aki az ügyet eltussolta. A kulturális tárgyú törvénymódosítást úgy kommentálta: a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás.
Ha viszont egy önkormányzati fenntartású színház jelentős közpénzt szeretne kapni a központi költségvetésből, akkor az államnak szerződést kell kötnie az érintett fenntartóval – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ez a színházak érdekében is áll, mert ebben biztosítható a hosszú távú finanszírozás.

Nyílt levél Gulyás Gergelynek:

Tisztelt Miniszter úr!

Kérem, nézze el nekem, hogy ezt pont önnek írom, írhatnám több politikustársának is, akik szokatlan aktivitást mutatnak mostanában színházi téren. Az apropót mai nyilatkozata adta:

“…valami nem maradhat következmények nélkül. A Gothár-ügynek kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta.”

Kérem, ne használja többet az „eltussolás” szót. Nem méltó önhöz.
Ön politikus, ön kultúrember. Ráadásul bizonyosan tisztában van azzal, hogy Máté Gábor és az egész Katona József Színház viselkedése a Gothár-ügyben nem éppen eltussolás. Máté világosan elmagyarázta az ön által is bizonyára olvasott interjúban, hogy pontosan mi történt. Az ügyben szabályos vizsgálat folyt, Máté Gábor önmaga ellen is kért etikai vizsgálatot, ha önt ennyire aggasztja, hogy mi folyik a Katonában, nyilván hatalmában áll ennek eredményéről alaposan tájékozódni.

Ám úgy érzem, önt igazából nem aggasztja, mi folyik nálunk, vagy bármely más színházban. Önt az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni, a nyomás nem szűnhet meg, amíg… Amíg mi nem történik? Amíg Máté Gábor haja szála legalább kicsit meggörbül? Mert azt talán bevállalná, ahogy ismerem.

De szerintem önnek ez nem volna elegendő. Legalábbis ezt olvasom ki töretlen, irigyelhető buzgalmából, amivel az új törvény elfogadása után is ránk emeli a fegyvert. Vágyom rá, hogy megtudjam, mi a terv. Ön gyakorlott kommunikáló. Tán van olyan szándéka, hogy ez az egész ügy a lehető legtovább tartson, ön élvezi a meleg vas hosszadalmas ütését? Nem zárhatnánk rövidre? Nem lebbentené fel a fátylat a távlati célokról? Tisztább, mindannyiunkhoz méltóbb megoldás lenne. És akkor nem kéne az „eltussolás” szóban rejtező mágikus stilisztikai munícióra támaszkodnia egy kormányinfón.

Vagy nincs terv?

Kérem, levelemet tekintse tárgytalannak, amennyiben ön az elmúlt tíz évben járt nálunk nézőként.

Ebben az esetben ugyanis világos, hogy önt nyilván rossz élmény érte egy előadásunkon, unatkozott, felháborodott talán, netán nem találta elég színvonalasnak… Így hát azt érezte, hogy lehetne ezt máshogy, jobban csinálni. Most pedig adódik egy ilyen príma alkalom, és ön a kultúra állapotát felelősen megítélő politikusként derekasan latba veti hatalmát, és megjavítja a Katonát. Kérem, ne tartson bizonytalanságban, hogy mik a tervei…

Ha estleg mégsem járt nálunk az elmúlt tíz évben, akkor viszont nem értem azt a személyesnek tűnő tüzet önben miellenünk.

Ne értsen félre, nem kevesebb ön a szememben attól, hogy nem jár a Katonába, vagy más színházba, ez minden állampolgár szabad döntése. Én sem járok mondjuk táncházba vagy meccsre, és a táncház meg a meccs nem sértett ettől. Csak mondjuk a táncház és a meccs nem is érdekel annyira, mint önt és politikustársait a színház mostanság.

Kérem, kommunikáljon őszintén, ismerjük meg egymás valós szándékait.

Kérem továbbá, ha legközelebb újságírók kérdezik önt a színházakkal kapcsolatban bármiről, ne mondja azt, hogy a Gothár-ügy következmények nélkül maradt. Nem elég következmény az illető totális megsemmisülése?

Ha ennek ellenére ön ismét erre a nótára gyújt majd, az árulkodó lesz a fentebb említett direktívákra nézve.

Köszönöm figyelmét:
Kocsis Gergely 
2019. 12. 12.