Bán Teodóra: “Jó lenne, ha függetlenek lennének a színházak a politikától”

2019 december 14. szombat, 10:29

A Szabad Tér Színház élére egyetlen pályázat érkezett, az intézményt 2002 óta vezető Bán Teodóráé. A pályázatot mégis érvénytelenítették és újat írtak ki.

Bán Teodóra a Hír TV-nek elmondta: “Nagy valószínűséggel szüksége van bizonyos személyeknek a helyére ahhoz, hogy az új városvezetés és az új elvárásoknak megfelelő személyek kapjanak pozíciót, hiszen ezek a helyek, azt gondolom, hogy mindannyiunk számára nagyon fontosak. Bár jó lenne, ha függetlenek lennének a színházak a politikától, de maguk a színházvezetők küzdenek azért, hogy őket megkülönböztessék, és ez nem más területre tereli így ilyenkor a politikusoknak is a döntését, minthogy politikai döntést hozzanak afelől, hogy ki üljön a székbe.”

Bán Teodóra / Fotó: Szabad Tér Színház

A szakmai bizottság egyhangúlag támogatta Bán Teodórát, a Fővárosi Önkormányzat november 27-i ülésének előterjesztésében mégis szerepel egy mondat: “A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. jövőbeli működésének strukturális áttekintése okán javasolom a T. Közgyűlésnek a Szabad Tér Színház ügyvezetői pályázatának eredménytelenné nyilvánítását és az új szempontok figyelembevételével új pályázat kiírását.”

Az “új szempontokat” ugyanakkor nem részletezi az előterjesztés, ahogy nem olvasható semmi a 27-i ülés a napokban feltöltött jegyzőkönyvében sem erről. Az ülésen ugyanakkor határozat született arról, hogy új pályázatot írnak ki a színház vezetésére – áll az Index cikkében.

Az eljárás miatt a Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság is tájékoztatást kért a fővárostól.

Forrás: Hír TV, Index