Bánfalvi Eszter: “Igyekszem a színházat összhangba hozni az anyasággal”

2019 december 15. vasárnap, 16:26

Bánfalvi Eszter 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház, 2014 és 2018 között pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatához tartozott. Tavaly született meg kisfia, Boldizsár, így az utóbbi közel egy évet egészen új szerepben töltötte, ám most egy újabb izgalmas, színpadi bemutatóra készül.

A teljes interjút ITT olvashatja.

Dorine-t játssza majd a Katona József Színház hamarosan bemutatásra kerülő Tartuffe című előadásában. Esztert a Deszkavízió kérdezte.

Arról, hogyan került a csapatba, elmondta: “Fogalmam sincs! (nevet) Bocsárdi László, a rendező egy nap felhívott, hogy lenne-e kedvem szerepelni a darabban. Korábban soha nem dolgoztunk együtt – nem is tudom, hol és miben láthatott –, de izgatott az ő személyisége, hogy hogyan dolgozik, így boldogan mondtam igent. (…) Sokat tanulok. Keresgélnem kell magamban, de én az ilyen típusú próbákat nagyon élvezem. Az olyan munkákat nem szeretem, ahol azt érzem, hogy semmi dolgom nincs magammal, ahol nem kell feszegetnem, vagy átlépnem a saját határaimat. Itt szerencsére nem ez a helyzet, folyamatosan tanulom azt a világot, gondolkodásmódot, ahogyan ő közelít az anyaghoz.”

Bánfalvi Eszter

Arról, hogy az ő Tartuffe feldolgozásuknak mi lesz az aktualitása, kifejtette: “A színház eleve nem tud nem aktuális lenni, mert minden dráma az emberről szól. A jelenlegi produkcióban az az izgalmas, hogy Bocsárdi a benne szereplők személyiségének különböző mozaikjai felől közelíti meg a történetet. Megnyilvánulásaik roppant szélsőségesek. Ebből próbálunk meg igazi, hús-vér embereket megalkotni, akik aztán találkoznak egymással, majd ezekből a találkozásokból alakulnak ki a különböző helyzetek, születnek konfrontációk és megoldások. Bocsárdi mélyen bízik Molière emberismeretében és emberábrázolásában, éppen ezért mindenféle világnézeti, politikai koncepciót félretesz. Bőven elég és pontos az, amit Molière megírt. Továbbá az lesz a különlegessége a mi előadásunknak, hogy nem versben játsszuk, hanem prózában, a szövegkönyv többféle fordításból született meg. Élesebbek, szikárabbak így a mondatok.”

Élettársa, Bányai Kelemen Barna tavaly óta társulati tag a Katonában és tavaly született meg a kisfiuk, Boldizsár. Az anyaságról szólva Bánfalvi Eszter azt nyilatkozta: “Nekünk brutális nagy mázlink van vele. Igazából ugyanúgy éljük az életünket, mint eddig, de jóval gazdagabbak, többek lettünk általa és az által, amit ő ad nekünk nap mint nap. Most, amikor nyiladozik a személyisége, erősödik a fizikuma, őrület minden nap! Jóleső őrület… Nem akarom szépíteni a helyzetet, vannak nehezebb időszakok, de egyáltalán nincs okom panaszra. Most, hogy én is elkezdtem dolgozni, kicsit jobban kell sakkozni, hogy melyikünk maradjon ott a gyerekkel, de eddig mindig meg tudtuk oldani. Hála a családunknak!”

“Igyekszem a színházat összhangba hozni az anyasággal. Mivel Lovas Rozi is babát vár, a Radnóti Színház Futótűz előadásában én veszem át a szerepét. Aztán lesz egy bemutatóm a Rózsavölgyi Szalonban március végén. Jelenleg szabadúszó vagyok, tehát nyitott vagyok sok mindenre, de válogatok, mondok nemeket, mert nem szeretném elveszíteni azt az időt, amit egyébként a gyermekemmel tölthetnénk” – tette hozzá a színésznő.

A teljes interjút ITT olvashatja.