Bozsik Yvette: “A színházi szakma nem teljesíti feladatát”

2019 december 15. vasárnap, 10:02

A társadalmi kibeszéletlenség, az áldozathibáztatás, a színházi szakmán belüli férfi dominancia és a zaklatások politikai fegyverként való használata nem segíti az áldozatokat abban, hogy megnevezhessék zaklatóikat – mondta Bozsik Yvette az Origónak.

Az Origo cikkéből:

A táncművész szerint nagy erő kell ahhoz, hogy “szembemenjünk a démonokkal”, legyen az a nagybácsi a családban vagy egy híres művész. “Az áldozatok legtöbbször magukat hibáztatják, vagy ha elmondják mi történt velük, sokszor a társadalom szemében ők lesznek a hibásak” – tette hozzá.

Fotó: Horváth Judit

Bozsik Yvette szerint a színházi szakma nem teljesíti feladatát, ahelyett, hogy tükröt tartana világnak, átveszi a mértéktelenséget és embertelenséget. “A színpadi művekkel nem aktuálpolitizálni kellene, hanem több egyetemes témájú, szakrális művet előadni” – hangsúlyozta.

“Én is fiatalon az áldozatok közé tartoztam. Két esetben – jóval a #metoo-mozgalom előtt – előadást is rendeztem a saját szexuális bántalmazásomról, 10 évvel ezelőtt Lány, kertben címmel a Kamrában, és 2013-ban Minden ötödik órában címmel az Átriumban, amely kimondottan a családon belüli erőszakról szólt. Együtt érzek az áldozatokkal minden esetben” – mondta Bozsik Yvette.

“A művészeti és egyéb egyetemeken etikai kódexet kellene bevezetni a tanárok és a diákok számára egyaránt, hogy vége legyen annak a gyakorlatnak, hogy tanár és diák között szexuális kapcsolat kialakulhasson” – vélekedett a művész. “A diákok is tiszteljék a tanárok emberi méltóságát, és a tanárok is a fiatalok romlatlanságát, tisztaságát és vegyék tudomásul, hogy már szerencsére egy olyan korban élünk, amikor nem lehet bármit megtenni” – tette hozzá.

Forrás: Origo