Rancsó Dezső nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat

2019 december 15. vasárnap, 7:00

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést december 16-án Hámori Ildikó és Kubik Anna adja át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

RANCSÓ DEZSŐ színművész nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását – “rendkívül magas színvonalú, tragédiákban, komédiákban, abszurd drámákban, bohózatokban, zenés színházi művekben, musicalekben, operettekben, – filmekben és televíziós produkciókban egyaránt magas színvonalú, a szerepek mélyrétegeit feltáró ihletett alakításaiért, – több évtizedes elhivatott, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként.”

Hámori Ildikó TERI és Rancsó Dezső KÁLMÁN szerepében /
Maros András: Gyanús mozgások – Magyar Színház, Sinkovits Imre Színpad 2011.
Rendező: Ujj Mészáros Károly

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban 2019. december 16-án Hámori Ildikó és Kubik Anna színművészek adják át.

Fazekas István és Rancsó Dezső /
Petőfi Sándor: Tigris és Hiéna – Veszprémi Petőfi Színház 1993 – Rendező: Vándorfi László

Rancsó Dezső (Ógyalla, 1966. november 13.) 1991-ben végzett Pozsonyban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Huba-Kozunciová osztályában. A főiskola után 1991-től a Veszprémi Petőfi Színház, 1995-től a kecskeméti Katona József Színház, 1998-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja volt. 1999-ben szerződött a Nemzeti Színház társulatához, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze.

Rancsó Dezső ANDERSEN és Soltész Bözse GERDA szerepében /
Balázs Ágnes: Andersen, avagy a mesék meséje – Magyar Színház 2004 – R: Iglódi István

Vendégművészként többek között játszott a Pécsi Harmadik Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a József Attila Színház, a Játékszín, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Győri Nemzeti Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a budaőrsi Latinovits Színház, a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadásaiban, s változatlanul gyakran játszik a komáromi Jókai Színház, és a veszprémi Petőfi Színház társulataiban.

Rancsó Dezső GRABOWSKI szerepében – Szikora Róbert- Valla Attila:
Macskafogó – Magyar Színház 2006 – R: Iglódi István

Kitüntetései:
Főnix-dí­j 2004, 2010, Szendrő József-dí­j 2005,
Iglódi István-emlékgyűrű 2012, Story Érték-díj 2013,
Agárdy-emléklánc 2019, Ivánka Csaba-díj 2019.

Bede-Fazekas Anna és Rancsó Dezső / Magyar Színház: Pacsirta / Fotó: Jókúti György

A díjazott közel harminc éves pályafutása során, mint generációjának egyik legsokoldalúbb művésze, a pályatársak és a közönség elismerését, szeretetét egyaránt elnyerte, a drámairodalom legnagyobb szerepeiben nyújtott alakításaival – áll az Ivánka Csaba Alapítvány méltatásában. Veszprémben először ROMEO majd HAMLET szerepét játszotta, később az ŐRNAGY a Tótékban, ÁDÁM volt a Tragédiában, s BÓNI GRÓF a Csárdás királynőben, majd ARTÚR a Tangóban. Ezt követően már Kecskeméten JUDÁS a Jézus Krisztus Szupersztárban, ALEKSZEJ BELJAJEV Turgenyev Egy hónap falun című drámájában, majd KUKORICA JANCSI és BAGÓ a János vitézben. Aztán DR. ZSIVÁGÓ a Győri Nemzeti Színházban, HORATIO Szegeden, SCAPIN Békéscsabán. Később a Nemzeti Színház majd a Magyar Színház társulatában számtalan jelentős karakter szerep alakítása mellett FERDINAND volt az Ármány és szerelemben, s eljátszotta a LILIOMFI és az ANDERSEN előadások címszerepeit, GRABOWSZKIT alakította a Macskafogóban, majd KÁLMÁN volt a Gyanús mozgások megrendítő előadásában, s több mint tíz éve alakítja GYURI, A BARÁT szerepét a Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában.

Pataki Szilvia és Rancsó Dezső /
Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek – Magyar Színház 2018 Rendező: Lengyel Ferenc

Eközben szülőföldjétől soha nem elszakadva szinte folyamatosan játszott, a komáromi Jókai Színházban, ahol a közelmúltban volt BUCHINGHAM a III. Richard, majd NAGY LAJOS, a francia király, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című darabjában, s eljátszotta Heltai Jenő Naftalin című komédiájának egyik főszerepét is. A Magyar Színház társulatának nélkülözhetetlen tagjaként, jelenleg kilenc előadásban játszik nagy sikerrel, s így szinte minden este színpadon van. Kosztolányi Dezső Pacsirta című színművének napokban történt bemutatója óta megrendítően alakítja a dráma egyik főhősét, VAJKAY ÁKOS szerepét is.

Skronka Tibor Dr. CSAPLÁROS KÁROLY és Rancsó Dezső Dr. SZAKOLCZAY BÁLIN szerepében
/ Heltai Jenő: Naftalin – Komáromi Jókai Színház 2017 – Rendező: Hargitai Iván

Filmen és televíziós játékokban is fontos karakterszerepeket alakított. Több televíziós sorozatban is játszott, például a PATIKA, a KISVÁROS, a HACKTION, a BARÁTOK KÖZT, a MUNKAÜGYEK, a TÓTH JÁNOS című szituációs komédiákban, de láthattuk őt a SZAMBA, a LIZA A RÓKATÜNTÉR, s a közelmúltban Béres József életét bemutató, CSEPPBEN AZ ÉLET című filmekben is. Ez utóbbiban Aczél György szerepében nyújtott emlékezetes alakítást.

Rancsó Dezső NAGY LAJOS, FRANCIAORSZÁG KIRÁLYA szerepében
/ Bulgakov: Moliére, avagy az álszentek összeesküvése – Komáromi Jókai Színház 2015. Rendező: Martin Huba

Egy vele készült interjúban pályafutására visszatekintve mondta: “Hozzávetőleg három évtized során végigjátszhattam a színpadi műfajok palettáját a musicalektől az abszurd darabokon, komédiákon, operetteken és bohózatokon át a tragédiákig. Sosem voltak szerepálmaim, ma sincsenek. Szerencsére a nagy szerepek Rómeótól Hamleten és Júdáson át doktor Zsivágóig minden műfajban utolértek. Olyan műfajt sem tudnék említeni, amely a legközelebb áll hozzám. Azt gondolom, hogy minden szerepet a tőlem telhető legjobb módon kell megcsinálnom, annak, illetve a darab mondanivalójának a mélyére ásva.”

Rancsó Dezső MAX DETWEILER szerepében, A muzsika hangja előadásában
/ Magyar Színház 2015 – Rendező: Eperjes Károly

A díjról:

IVÁNKA CSABA (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban SZAKÁCSI SÁNDOR, CSERNUS MARIANN, MIHÁLYFI BALÁZS, BUBIK ISTVÁN, VÉGH PÉTER, KÉZDY GYÖRGY, KUBIK ANNA, KOVÁTS ADÉL, ŐZE ÁRON, BÁN JÁNOS, TÓTH ÉVA, HIRTLINGISTVÁN, KEREKES ÉVA, RUBOLD ÖDÖN, PAPADIMITRIU ATHINA, NAGY ZOLTÁN, SOLTÉSZ BÖZSE színművészek és FEKETE MARI zenei vezető nyerték el.