Több tűzoltó egyesület is kaphat a kultúrtaót helyettesítő támogatásból

2019 december 15. vasárnap, 21:12

A hét végén több nyilvános döntési lista is felkerült az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapjára arról, hogyan költi el az állam a kultúrtao pótlására elkülönített, az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására szánt milliárdokat – számolt be az Index.

Az Index cikkéből:

A pályázati kiírás szerint a többlettámogatásra csak előadó-művészeti szervezetek jelentkezhettek, ezek közül is csak azok, amelyek az eddig években kultúrtao felvételére voltak jogosultak, nem természetes személyek, és nem külföldi fenntartású szervezetek. “A lista viszont hemzseg az olyan döntésektől, amelyek nem felelnek meg egy vagy akár több feltételnek sem” – írja az Index.

Az EMET honlapján 14-es és 15-ös számmal jelölt döntési listákon a legtöbb sorból hiányzik a pályázati azonosító, ami azt a látszatot kelti, mintha pályázat nélkül ítéltek volna meg jelentős összegeket.

28 ESETBEN TÁMOGATTAK 10 ÉS 50 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI ÖSSZEGEKKEL VÁROSI ÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOKAT.

Öt egyéni vállalkozónak ítéltek meg 6-6 millió forintot, 10 milliót kapott a Semmelweis Egyetem, és mégis kaphatott pénzt szakszervezet is: a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete, amelynek volt már elnöke Fekete Péter jelenlegi államtitkár, most pedig Oberfrank Pál, 5 milliót kapott.

Több határon túli, színházzal foglalkozó szervezet is szerepel a listán, és NÉGY TŰZOLTÓ EGYESÜLET IS KAPOTT 2,6 ÉS 9,6 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI ÖSSZEGEKET AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZETEK TÁMOGATÁSI KERETÉBŐL.

49,5 millió forintot kap egy bizonyos szegedi Devstore Kft., amely a Céginfó adatai szerint kizárólag betegellátással és áruk kiskereskedelmével összefüggő tevékenységeket végez, de vannak a listán más kft.-k is.

A 14-es lista messze legmagasabb összege a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány támogatása: 1,1 milliárd forintról van szó. (…) Az alapítvány ugyanarra a címre van bejegyezve, amely megegyezik több olyan cég székhelyével, amelyhez korábban köze volt L. Simon Lászlónak vagy a feleségének. (…)

A 15-ös számmal jelölt listán a legnagyobb támogatást, 1,8 MILLIÁRD FORINTOT AZ EGYSÉGES MAGYARORSZÁGI IZRAELITA HITKÖZSÉG BUDAPESTI HITKÖZSÉGNEK ÍTÉLTEK MEG. Ez csaknem kétszerese az összes magyar független színház éves működési támogatása eddigi összegének.

A második legnagyobb támogatást egy bizonyos Déryné Nonprofit Kft.-nek ítélték meg: A NEMZETI SZÍNHÁZ CÍMÉRE BEJEGYZETT SZERVEZET EGYMILLIÁRD FORINTNAK ÖRÜLHET. Az E-cégjegyzék adatai szerint ugyanakkor egy még csak bejegyzés alatt álló nkft-ről van szó, amely így bajosan felelhet meg a pályázati kiírásnak.

További részletek az INDEX.hu oldalán olvashatók.