A köztársasági elnök aláírta az új kulturális törvényt

2019 december 18. szerda, 16:14

Áder János köztársasági elnök aláírta a kultúra finanszírozásáról szóló törvényt, amelyet múlt héten szavazott meg a parlament.

A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló jogszabály állapota a parlament honlapján „kihirdetésre vár”, ami azt jelenti, hogy Áder János aláírásával szentesítette a színháztörvényt, nem volt ellene kifogása, az megjelenik a Magyar Közlönyben – írja a hvg.hu.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A Törvényalkotási bizottság a benyújtás után pár órával már le is folytatta a tervezet részletes vitáját, majd el is fogadták. Kedden éjjel pedig a vitát is lezavarták erről a Házban.

Az egyik legnagyobb tiltakozást kiváltó rész, hogy az állam a támogatásért cserébe nagyobb beleszólást akar a színházak életébe. A törvénytervezet különbséget tesz állami, önkormányzati és vegyes fenntartású intézmények között – utóbbi az, amibe az önkormányzat és az állam is ad pénzt.

Forrás: hvg.hu