“Értetlenül állunk a döntési listák előtt” – Nyílt levelet írt a Színházi Társaság az államtitkárnak

2019 december 18. szerda, 12:54

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége 2019. december 10-i összejövetelén számos aktuális témáról tárgyalt.


A Magyar Színházi Társaság beszámolója:

A legfontosabb természetesen az előadóművészeti törvény módosítása volt, melyet egy nappal a benyújtás előtt kaptunk meg hivatalosan „véleményezésre”. Természetesen már korábban, a kiszivárogtatások után nyílt közleményben reagáltunk rá, s a december 9-én is szóvá tettük, hogy egy ilyen, a színházak működését alapvetően meghatározó módosítást gyakorlatilag szakmai egyeztetés nélkül terveznek elfogadni. Tagjainkat biztattuk a demonstráción való részvételre. Eredménynek tekintjük, hogy az első változáshoz képest módosult a tervezet, de így is aggályosnak tartjuk az elfogadását.

Korábbi döntésünknek megfelelően továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy véglegesnek tekintjük kilépésünket a POSZT-ból. Elküldtünk egy ajándékozási tervezetet a Teátrumi Társaságnak. Tárgyaltunk Vidnyánszky Attilával, a Teátrumi Társaság elnökével. Több témát érintettünk a POSZT-on kívül is. Erről csak emlékeztetőül: mi csak azt mondtuk ki és hoztuk nagyon udvariasan a közvélemény tudomására, hogy a POSZF Nkft ügyvezetése nagyon sajátos módon a közvagyont átmenti egy általunk átláthatatlan Kft-be. Ez elleni tiltakozásainkat a másik két tulajdonos nem vette tudomásul. Ehhez a gyakorlathoz nem kívántunk a továbbiakban asszisztálni és ezért léptünk ki a Kft-ből. Természetesen beszéltünk a törvényről és a függetlenek helyzetéről, ami ugyan valamelyest kedvezőbb, mint az első változatnál, de nehezményeztük az egyeztetés hiányát.

Megállapodtunk, hogy jövő év elején ismét folytatni kell a párbeszédet és a függetlenekkel közösen kell bizonyos kérdéseket átbeszélni, szabályozni – TAO kompenzáció elosztása, stb. Tájékoztatást kértünk a Fővárosi Önkományzattól a Szabad Tér Színház pályázatáról hozott döntés szakmai indokairól. A nyilvánosságra került elosztási lista kapcsán levelet írtunk Fekete Péter államtitkár úrnak kérve a rendszer átláthatóvá tételét.

Az elnökségi ülésen döntöttünk arról, hogy a hozzánk beérkezett javaslatok alapján kiket terjesszünk fel Jászai Mari-díjra. Tekintettel arra, hogy tavalyi javasoltjainkból senki nem kapta meg az elismerést, úgy döntöttünk, hogy ismét beküldjük a teljes tavalyi listát, de kibővítjük új nevekkel. A teljes lista a következő: Balla Ildikó, Béres Márta, Czakó Júlianna, Cziegler Balázs, Darabont Mikold, Földeáki Nóra, Keszég László, Madák Zsuzsa, Nagypál Gábor, Nagy Sándor, Pál András, Sághy Tamás, Sztarenki Pál, Szemenyei János, Szilágyi Csenge, Török Tamara, Vasvári Emese, Zsurzs Kati.

Tovább folytatjuk nagy érdeklődés mellett a „Jó kérdés” sorozatunkat, s januártól újabb beszélgetés sorozat indul a színházvezetés kérdéséről, különböző aspektusairól, most a FUGA-ban Csizmadia Tibor moderálásával. Első vendégeink január 13-án Spiró György és Székely Gábor.

December 16-án átadtuk az idei Aase-díjakat. Az Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András összeállítású kuratórium az idén Hullan Zsuzsának, Spolarics Andrának, Megyeri Zoltánnak és Schneider Zoltánnak ítélte az elismerést. A Színházi Dramaturgok Céhe as Bálint Lajos vándorgyűrűt Gáspár Ildikónak szavazta meg. Mindezekről és egyéb eseményekről részletesen lehet tájékozódni a Magyar Színházi Társaság honlapján (www.mszt.org) illetve facebook oldalán.

A Magyar Színházi Társaság nyílt levele Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak:

Tisztelt Államtitkár Úr!

A napokban nyilvánosságra került az EMET honlapján a TAO pótló támogatás néhány újabb listája.

A listát végigböngészve nem egy olyan szervezet is szerepel rajta, akik nem előadó-művészeti tevékenységet folytatnak, vagy még nem bejegyzett szervezetként működnek, továbbá önkormányzatok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek, illetve pályázati azonosító nélküli pályázatok.

A pályázati kiírás szerint: csak olyan szervezetek kaphatnak ebből a keretből, amelyek előadóművészeti szervezetként regisztráltak, és közülük is csak azok, akik már három éve gyakorolják a tevékenységüket, nem természetes személyek és nem külföldi fenntartású szervezetek. Ezért értetlenül állunk a döntési listák előtt. A szétosztás mechanizmusáról véleményünk szerint nem ad kielégítő magyarázatot a kormany.hu oldalon tegnap délután megjelent közlemény sem, ezért arra kérjük Államtitkár urat, adjon tájékoztatást a szakmai szervezeteknek az elosztás alapelveiről, szabályairól, kik végzik azt és milyen társadalmi kontrollal.

Mielőbbi válaszát várva tisztelettel:
Keszég László
elnök