Gy. Németh Erzsébet: “Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni”

2019 december 18. szerda, 21:22

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes jelentette be szerdán, hogy „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont” – írta a 444.

“Máté Gábor jól járt el”

Gy. Németh elmondta, hogy a főváros álláspontja szerint Máté Gábor igazgató megfelelően járt el a színházban Gothár Péter zaklatási ügyében, ellentétben Dörner Györggyel, az Újszínház igazgatójával. 

Mihályi Győzőről december elején derült ki, hogy állítólag zaklatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban. Az üggyel kapcsolatban Gy. Németh felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el.

“Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni”

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy ha az új törvény miatt esetleg nem sikerülne megegyeznie a fővárosnak a kormánnyal a budapesti színházak vezetőiről, akkor Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni, azt azonban nem tudta megmondani, hány színházról lehet szó, mivel mostantól a kultúráért felelős miniszternek egyetértési joga van a színházi vezetők kinevezésében.

“Ma Budapesten pezsgő kulturális élet van”

Gy. Németh Erzsébet elődje, Szalay-Bobrovniczky Alexandra 2019-re 130 millió forintot osztott szét pályázat nélkül, de a főpolgármester-helyettes elmondta, ő a pénz egy részét visszatartja.

“Azt nem nagyon lehet tagadni, hogy ma Budapesten pezsgő kulturális élet van. Ez nemcsak a főváros intézményeinek, színházainak köszönhető, hanem a magánszférában indult kezdeményezéseknek is. Nem egy hatalmas érdem, de egy kisebb piros pont jár Tarlós Istvánnak azért, mert nem engedte, hogy a Fidesz mindezt széthordja. Mikor pezsgő kulturális életről beszélek, igazából viszonyítom a főváros egyéb feladataihoz: ha megnézzük a BKV helyzetét, vagy azt, hogy elvették az iskoláinkat, a kórházainkat, és mindezzel a főpolgármester egyáltalán nem foglalkozott. Ehhez képest valóban jobb helyzetben volt a kultúra. Nagyon remélem, hogy nem kell ezzel kapcsolatban múlt időben fogalmaznom” – fogalmazott egy korábbi interjúban Gy. Németh Erzsébet.

“Amiben én változtatni szeretnék és fogok az a pályáztatás rendszere”

“Amiben én mindenképpen változtatni szeretnék – pontosabban akarok és fogok is –, az a pályáztatás rendszere. Amikor én ebbe az épületbe két hete bejöttem, azzal szembesültem, hogy itt nem voltak pályázati alapon osztott pénzek. Ha durván akarok fogalmazni: itt pofára osztották a pénzt. Aki bejött az elődömhöz, és szimpatikus volt, és volt akár egy jó ötlete, azzal szóban megállapodtak. A hozzám tartozó területen van 130 millió forint, de egy árva pályázatot nem találtunk” – tette hozzá.

“A főváros kulturális élete többféle színházat is elbír”

Arról is beszélt, hogy szerinte a főváros kulturális élete többféle színházat is elbír: “A szakmaiságra és a minőségi munkára kell helyezni a hangsúlyt, és persze gazdaságilag is normálisan kell működni.”

“Alternatívok nélkül nincs színházi élet”

“A tao ügyében először is nagyon keményen el kell érnünk, hogy ezt a pénzt adja oda a kormány ennek a szférának. Az nem járja, hogy egyik évről a másikra a kőszínházak finanszírozásának egyharmadát, durván három és fél milliárd forintot elvegyenek, ezzel bizonytalanságban tartsák az intézményeket. Ezt egyetlenegy rendszer sem bírja ki. Az biztos, hogy a főváros ezt nem tudja önerőből pótolni, de nem is lenne korrekt sem a budapestiekkel, sem a színházba járókkal szemben. A tao megszüntetése miatt bajba került alternatív színházakkal kapcsolatban én pártolnék egy olyan megoldást, hogy – ha a költségvetésünk megengedi –, a főváros egy kisebb összeget tegyen be egy alapba, majd ehhez befektetői oldalról még plusz forrásokat lehetne bevonni. Ezen dolgozunk. Budapest színházi életében az alternatív kísérletező műhelyeknek kulcsfontosságú szerepük van, nélkülük nincs színházi élet. Megengedhetetlen, hogy ők ebből kiessenek” – szögezte le a főpolgármester-helyettes.

Az ATV hétfő esti interjújában Gy. Németh Erzsébet azt is hangsúlyozta: áttekintik a budapesti színházstruktúrát, egy mecenatúra-rendszert szeretnének létrehozni a független színházak támogatására, ennek a formája még kidolgozás alatt áll. 

“Mindenkinek meg kell szólalnia”

A Vígszínház igazgatója ellen készült molinóval kapcsolatban elmondta: molinónak a színházi nézőtéren nincs helye, viszont annak üzenetével egyetért, ugyanis azt gondolja, hogy mindenkinek meg kell szólalnia. (A nézőtéren az volt olvasható, hogy „Távolmaradni is politika, Enikő!” – szerk.)

Mint ismeretes, Eszenyi Enikő, a Vígszínház vezetője a színházi élet átalakítására vonatkozó törvény kapcsán a szakmai párbeszéd szükségességét emelte ki, nem pedig az utcán való tiltakozás fontosságát.

A főpolgármester-helyettes az ATVnek arról is beszélt utalva a taokompenzációs támogatási listára, ami a napokban került nyilvánosságra, hogy „fideszes bűnszervezetek” kaptak kulturális támogatást. (A napokban nyilvánosságra került listán tűzoltóegyesületek mellett Bajkai István zongoraművész felesége, valamint az EMIH is kapott támogatást – a szerk.)

Forrás: Színház.org, 24.hu, MTI, 444.hu, ATV