Mégis kivéreztetik a független színházakat? – Egy rendeletmódosításról

2019 december 31. kedd, 14:42

Az éjjel hozott rendeletmódosítás értelmében a jövőben nem jár működési támogatás a független társulatoknak. 30-án több színház megkapta a kormánytól a kultúrtao pótlására benyújtott pályázata elutasítását, az indoklás szerint forráshiány miatt nem jutott az előadó-művészeti szervezeteknek az előadó-művészeti többlettámogatásból.

A sok ellenkezést kiváltó, december 11-én elfogadott színháztörvény végül nem lehetetlenítette el az alternatív színházakat, mivel a tiltakozások után nem változtattak azon, hogy mind szakmai programmegvalósításra, és működés támogatásra is pályázhatnak a színházak a minisztériumhoz.

A kormány azonban december 30-án éjjel kihirdetett módosítással mégis belenyúlt a rendszerbe: a törvény végrehajtási rendeletéből kishagyta azt a két szót: „és működés”.

Az előadóművészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendeletében eddig ez állt: „A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel.”

Az „és működés” szavak törlésével tehát csak „szakmai programmegvalósításra” lehet pályázni,

ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani.

A nem kiemelt szervezetek a jövőben nem kaphatnak működési támogatást, ezzel pedig halálra ítélik őket.

“A rendeletmódosítás külön érdekessége, hogy jogellenes, hiszen a rendelet nem lehet ellentétes a törvénnyel. Az előadóművészeti törvényből azonban nem törölték a működési támogatás lehetőségét, és sokan ezt értelmezték úgy, hogy az megmarad. A színházakkal kapcsolatos szabályok egyébként is bizonytalanná váltak, mert a rendeletből több helyen törölték a „színház” szót” – számolt be a HVG.

“Jelen formájában a törvény és a rendelet ellentmond egymásnak. Ilyenkor általában a magasabb szintű jogszabály a mérvadó, de a módosult rendeletre hivatkozva mégis meg lehet próbálni elhajtani a működési támogatásra pályázó színházakat. A kialakult helyzet finoman szólva is egy abszurd drámához hasonlít jelen állapotában, nehéz pontosan megmondani, hogy mi a cél a jogi ellentmondásokkal. Furcsa ugyanakkor, hogy az éjjel egyszerre két Magyar Közlöny jelent meg, és ami a második dokumentumban szerepel, az ellentmond a fentieknek. Abban ugyanis megtalálható egy hosszú táblázat, amelyen (a 121. lap 46. sorában) a fennálló törvénnyel harmonikusan továbbra is szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész” – írta az INDEX.

Fotó: Átrium

“Olyan kérdésekről vitatkoznak a nyilvánosságban a tüntetők, és olyanokat feszegetnek az ellenzéki politikusok, amik nincsenek is benne a javaslatban, a szövegből és a részletes indoklásból sem következnek”- nyilatkozta L. Simon László fideszes képviselő a színháztörvény éjjeli parlamenti vitájában december 10-én.

Fekete Péter kulturális államtitkár pedig azt mondta: “senki sem akarta beszántani az NKA-t illetve megfojtani a függetleneket”.

Ahogyan arról a független sajtó 2019-ben több alkalommal beszámolt, az „előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásából” sokszor pályázati azonosító nélkül kaptak tízmilliókat vagy akár milliárdokat fideszes politikusokhoz köthető cégek, önkormányzatok, közel kétmilliárd jutott az Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek, egymilliárd pedig egy Nemzeti Színházhoz köthető, még be sem jegyzett szervezetnek.

A pénzből jutott olyan  cégnek is, amelynek vezetősége Mészáros Lőrinc köreihez köthető, és milliárdos összeg jutott egy L. Simon László korábbi cégeinek címére bejegyzett alapítványnak.

“Tehát még egyszer: nem szakmai okokra hivatkozva utasítják el a pályázatot, hanem FORRÁSHIÁNYRA, miközben szétosztottak hihetetlen mennyiségű pénzt olyanok között, akik még csak nem is pályázhattak (volna), vagy nem is pályáztak és egyébként nem előadóművészeti szervezetek”

– közölte Facebook oldalán az Átrium, aki – sok más színházzal együtt – az alábbi indoklást vehette kézhet:

Ikt. sz.: EMET-2019-446780
Tárgy: Értesítés elutasított egyedi támogatási kérelemről
Tisztelt Szervezet! Tájékoztatjuk, hogy az 2019. évi Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása program keretében benyújtott, EMT-TE-19-0581 azonosítószámon nyilvántartásba vett egyedi támogatási kérelme a Támogató fejezeti kezelésű előirányzatok gazdálkodási, kötelezettségvállalási és utalványozási, felosztási szabályzatában meghatározott döntéshozó által meghozott döntése alapján elutasításra került. Az elutasítás indoka: forráshiány. A döntéssel kapcsolatban kifogás, méltányossági kérelem nem nyújtható be.”

Pintér Béla a hvg.hu-nak azt mondta, azért nem lepi meg a húzás, mert ezt belengették, csak visszavonták, hogy ne mondják el a beszédeket a kultúrtörvény elleni tüntetésen. Ők emiatt nem szűnnek meg, mert a jegybevételből “szinte meg tudnak lenni”, de a többi függetlennel szerinte nem ez a helyzet: “Ilyen tekintetben nagyon is megállja a helyét a definíció, hogy a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelen pillanatban.”

Forrás: Színház.org, HVG.hu, Index, Mérce, Átrium